Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a tavaly őszi nettó ötmilliárdos járművásárlása után új autóbeszerzést hirdetett. Ezúttal 45 darab, kettős rendeltetésű (terepjáró és járőr) gépjárműveket vásárol, a beszerzés előzetesen becsült értéke nettó 257,5 millió forint - derül ki a rendőrség közbeszerzési felhívásából. Egy jármű becsült értéke így nettó 5,7 millió forint. A szállítandó terepjárók száma csökkenhet a 120 napra szóló szerződés teljesítése során. A beszerzés az Európai Unió Külső határok alapjának támogatásával valósul meg.

A közbeszerzésen azok a gyártók vagy forgalmazók tehetnek ajánlatot, amelyek rendelkeznek az elmúlt három évben legalább 35 darab vagy nettó 210 millió forint értékű terepjáró szállítására vonatkozó referenciával. Emellett Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben van egy-egy szervizük. A nyílt közbeszerzési eljáráson május 21-ig lehet ajánlatot tenni.

A forgalmazók árajánlatának autónként tartalmaznia kell a kgfb és casco biztosításon kívül az átvételhez szükséges költséget (mint például a vizsgáztatás, szállítás, a rendőrségi fényhíd és matrica felhelyezése, forgalomba helyezés), valamint a garanciális és a 24 órás assistance szolgáltatásokért.

Az ORFK tavaly ősszel 1750 járművet vásárolt a szintén közbeszerzésen kiválasztott az Opel Southeast Europe Kft. és a Schiller Autóház Kft. konzorciumától, valamint a Porsche Hungaria Kft.-től - áfa nélkül - 5,137 milliárd forintért. A teljes beszerzés értéke cseregumikkal együtt bruttó 6,8 milliárd forint volt.

Az Opel-kereskedőktől 1250 darab, 115 lóerős, 1.6-os motorú Opel Astra Classic autókat vásároltak nettó 3,957 milliárd forintért, a rendőrségi jelekkel felszerelve, felmatricázva, járőrautóvá alakítva. Egy járműért így nettó 3,165 millió forintot fizettek.

A Porsche Hungaria 500 bűnügyi ügyintézői kategóriában szállított 105 lóerős, 1.2-es motorú Skoda Fabia típusú gépkocsikat, nettó 1,179 milliárd forintért. A Skodákért így egyenként nettó 2,359 millió forintot fizetett az ORFK.