A Miniszterelnökség tavaly év végén két kommunikációs tendert is meghirdetett. Az egyik média- és reklámügynökségi feladatok elvégzésére szól, egy évre bruttó 800,1 millió forint keretösszegben, míg a másik a Miniszterelnökség tevékenységéhez kapcsolódó rendezvényszervezésre és pr-tevékenységre 400 millió forintos kerettel - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben december 31-én megjelent hirdetményekből.

Tavaly márciusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium bonyolított le kormányzati kommunikációs közbeszerzéseket, és kötött a nyertesekkel keretmegállapodásokat. Az elmúlt hónapokban több állami megbízást is elnyert Bell & Partners Kft.-vel médiastartégia készítésre és kampányok lebonyolítására állapodtak meg nettó 480 millió forintért, míg az EU soros elnökség lakossági kommunikációjához kapcsolódó feladatokra - az állami tendereken szintén sikerrel szereplő - az I.M.G. Inter Media Group Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel 272 millió, illetve az ACG Reklámügynökség és a Hamu és Gyémánt Média alkotta konzorciummal 88 millió forintért.

Honlapjáról kiderül, hogy a Miniszterelnökség 2011-ben a szociális konzultáció keretében végzett médiaszolgáltatásokra az I.M.G.-vel között szerződést 40,2 millió forintért, lakossági tájékoztatásra pedig az AllSys Management Kft.-vel 8 millióért. Az Alaptörvény előkészítését megelőző nemzeti konzultációhoz a Prestige Media Reklámügynökség Kft.-vel gyártatott filmet 7,7 millió forintért.

A Miniszterelnökség által most kiírt médiatender része a médiastratégia készítése, a médiatervezés és a médiafelület vásárlása, a kreatív marketing kommunikációs feladatok ellátása a tervezéstől a gyártásig, a telemarketing és az online kommunikációs szolgáltatások. A pályázóknak rendelkezniük kell - egyebek mellett - az elmúlt három évben összesen nettó 630 millió forintos árbevétellel, és legalább az egyik évben 315 milliós forgalommal. A tárgyalásos közbeszerzésre január 30-ig jelentkezhetnek az ügynökségek.

A rendezvényszervezésre és pr-munkára meghirdetett nyílt eljárás ajánlattételi határideje február 8-án zárul le. Erre azok a cégek pályázhatnak, amelyek fel tudnak mutatni 2008-2010-ben évi átlag (számtani átlag alapján) nettó 100 milliós, a közbeszerzés tárgya szerinti munkából 80 milliós árbevételt. A számos szakmai feltétel egyike, hogy az ajánlattevő rendelkezzen legalább egy olyan rendezvényhez kapcsolódó kommunikációs munkáról referenciával, amelyen részt vett közjogi méltóság, és amely a Terrorelhárítási Központ biztosítása alatt állt.

A meghirdetett keretösszegeket nem kell teljesen lehívniuk a nyertes vállalkozóknak - áll a közbeszerzési kiírásban.