Január 16-án jegyezte be a bíróság a Budapest Bank (BB) tökörbankjaként alapított új pénzintézetet, a CDM Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-t - értesült a HVG. Ezt fogja megvenni az állam, miután abba telepítik át a BB valamennyi eszközét és forrását, vagyis a teljes bankot.

A Céginfo.hu adatai szerint a CDM Bank Zrt.-t (Credit and Development Bank) kétmilliárd forintos alaptőkével alapította a BB, azaz a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.

Épp január 16-án kellett volna aláírnia a BB amerikai tulajdonosának, a General Electricnek és a magyar államnak a pénzintézet megvásárlásáról szóló szerződést. Ez valószínűleg azért csúszik, mert a Magyar Nemzeti Bank még nem adott működési engedélyt a CDM-nek - írja a hetilap. A tükörbank alapítását a GE amerikai adózási szempontjai indokolhatják, így ugyanis elkerülheti, hogy egyszerre fizessen adót a magyar leányból húsz év után kiveendő nyereség után.

A HVG információi szerint ráadásul a magyar állam igencsak jó árat, 600-700 millió dollárt (160-190 milliárd forintot) készül fizetni a BB-ért. Elemzők 300-400 millió dollár közötti ársávot tartanak reálisnak.