Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih annak a nyírségi vágóhídnak a működését, ahol a hatósági ellenőrzés magában foglalta nemcsak a vágóhíd tevékenységének, hanem az ott bérvágatást végző élelmiszer-vállalkozás termékeinek vizsgálatát is. Az eljárás eddig lezárult szakasza során a hatóság összesen több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket vont ki a forgalomból. További több mint 100 tonna, selejtként megjelölt hús megsemmisítésére hatósági felügyelet mellett kerül sor.

A bérvágással foglalkozó baromfi vágóhídon kritikus élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő működési körülményeket jellemzi, hogy a fagyasztásra szánt termékeket több napig a folyosón tárolták. A vágószalagról közvetlenül a padozatra hullottak a csirkék, az emberi fogyasztásra szánt szárnyasok testét a földről szedték össze a dolgozók - írja közleményében a hatóság.

Az üzemben és egy másik telephelyen a hűtőkamrákban - selejt felirattal ellátva - több, mint 100 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket tároltak. A selejt és egyéb tárolt termékek további vizsgálata folyamatban van. Emellett további 52 tétel, azaz több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, részben felengedett terméket vontak ki a forgalomból.

A hatóság a kirívó élelmiszer-biztonsági szabályszegések miatt azonnali hatállyal elrendelte az egység tevékenységének felfüggesztését. Az üzem az újbóli működését csak a technológiai hiányosságok kijavítása után kezdhette meg, az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek elszállítása és ártalmatlanítása azonban még több napig eltarthat.

A vágóhíd üzemeltetője a Nébih jogsértéseket tartalmazó listája szerint a 2004-ben alapított Dob-Tak Kft., melynek tavaly mintegy 7 milliárd forintos forgalom mellett 61 millió forintos nyeresége volt. A céginfo.hu adatai szerint 200 főt foglalkoztatnak az üzemben. A bérvágató pedig a tiszavasvári Profit-Food Kft., melynek közel 5,2 milliárdos árbevétele volt, de 2016-ban 132 millió forintos veszteséggel zárt, mely előrelépés az előző évi több mint 500 millió forintos eredményhez képest.

Az eljárás során az érintett vállalkozásokkal szemben együttesen milliós nagyságrendű bírság várható.