Állati jó Magyarországról határokon átnyúló kereskedelmet folytatni - derül ki a Világbank friss Doing Business 2016 listájából, amely 189 országot állít sorrendbe aszerint, milyen üzleti környezetet kínál a vállalatoknak. Ebben a versenyszámban az élen végzett Magyarország, miután könnyen, gyorsan, olcsón lehet elintézni a papírmunkát mind az import, mind az export esetén. Az egy évvel ezelőtti listán csak a 72. helyen volt a versenynek ebben a számában Magyarország.

Az átlagos 42. helynél jobbat ért el az ország a hitelez jutásban (19.) a szerződések érvényesíthetőségében (23.) és az ingatlanok bejegyzésében (29.). A kölcsönök esetén különösen a jogi környezet kedvező. A szerződések érvényesítésében egy év és egy hónap alatt számíthat sikerre, akinek ezzel gondja akad, és az ügyintézés költsége csak követelésük 15 százalékát viszi el.

Az ingatlanok esetén négy procedúra letudása után 16,5 nap alatt lehet birtokon belülre kerülni és az ingatlan értékének öt százalékát elérő költséggel kell számolni. Nem mellékes, hogy a 29. hely óriási javulás a tavalyi 52.-hez képest.

Adózásban visszaesés

Nagyon rossz bizonyítványt szerzett viszont Magyarország az építési engedélyek megszerzése (88. hely), illetve az adófizetés terén (95.), továbbá az elektromos áram bevezetésében (117.) Az építési engedélyeket 23 procedúra letudása után 179 nap alatt lehet megszerezni.

Az adófizetésben évente 11 akciót számoltak össze a Világbank szakértői, amelyek végrehajtása 277 órát vesz igénybe. A közterhek elviszik a profit több mint 48 százalékát. Az áramért ötféle ügyintézést kell vállalni, amelyek időigénye 252 nap. Az ellátás biztonsága közepesnek mondható.

Jobb kedvre derülhetünk ugyanakkor, ha megnézzük a tavalyi helyezéseket. Az építési engedélyek beszerzésében csak a 103. helyen állt Magyarország, míg az elektromos áram megszerzésében a 162. helyről jött fel. Az adózásban visszaesett a tavalyelőtti helyre, miután a 2015-ös listán megjárta a 88. pozíciót.

Lemaradva a régiótól

A javulás ellenére Magyarország sajnálatos módon majdnem a régió sereghajtója (lásd táblázatunkat). Ezen szépít valamennyit, hogy az átlagos helyezést tekintve a tavalyi listához képest jelentős a javulás, hiszen akkor csupán az 54. volt az ország. Ez négy hellyel volt jobb a két évvel ezelőttinél.

A térség összehasonlításában talán azért szerepelt rosszul Magyarország, mert lemaradt azokban a reformokban, amelyekkel a világ feltörekvő országai az elmúlt egy évben javították üzleti környezetüket. A Világbank szakértői úgy látják, hogy a változtatásokat felgyorsították, amivel megkönnyítették az új vállalkozások indítását és menedzselését. A Doing Business listán szereplő 85 feltörekvő ország összesen 169 üzleti reformot indított el, ami jóval több az ezt megelőző év 154 változtatásánál.

A reformok többségének célja a szabályozás hatékonyságának javítása volt. Ennek érdekében egyszerűsítették az ügyintézéseket és csökkentették az ezekkel járó költségeket. Javultak a hitelhez jutás feltételei is, ugyanakkor a jogszolgáltatásban kisebb előrelepéseket tapasztalhatunk. A Világbank szakértői úgy látják, hogy azok az országok járnak az élen, amelyek megtalálják a keskeny ösvényt a gyenge szabályozás és a túlzott bürokrácia között.

Doing Business rangsor, 2016.
1.Szingapúr
2.Új-Zéland
3.Dánia
4.Dél-Korea
5.Hongkong
12.Macedónia
15.Németország
16.Észtország
20.Litvánia
21.Ausztria
22.Lettország
25.Lengyelország
29-30.Szlovákia
29-30.Szlovénia
36.Csehország
37.Románia
38.Bulgária
40.Horvátország
42.Magyarország
59.Szerbia
93.Ukrajna
Forrás: Világbank