Szó sincs árfolyamsávról, a frank euróhoz való kötéséről a svájci jegybank (SNB) szerda délelőtt kiadott közleményében. A piac viszont már a sáv lehetséges közepét találgatta, így a hír csalódást okozott, a frank elszállt. Az EUR/CHF percek alatt 1,1530-ról 1,1240-ig zuhant, a CHF/HUF a reggeli 234-ről 241 fölé ugrott. Negyed tíz előtt az árfolyamok rendre 1,1230-on és 241,90-en álltak. Nagyon csapkod a piac, fél tízig megpróbálták felhúzni az EUR/CHF-et 1,3 fölé, de ez a kísérlet elsőre nem sikerült.

Az a forgatókönyv valósult meg tehát, amelyre az SNB bejelentése előtt egy órával megjelent cikkünkben már utaltunk. Ezt írtuk: "A svájciak eddig jórészt szóbeli intervencióval, homályos ígéretekkel érték el az árfolyam 15 százalékos gyengülését, kérdés, hogy pénzt is hajlandóak-e áldozni erre, vagyis be tudnak-e jelenteni igazi intézkedéseket az árfolyam védelmére. Amennyiben nem, vagy nem elég megalapozott javaslattal állnak elő, az könnyen vezethet hirtelen erős piaci reakcióhoz, ismételt frankerősödéshez."

Az SNB most kiadott közleménye szerint a frank erősödése ellen meghozott eddigi intézkedések hatással voltak az árfolyamra, ám a nemzeti deviza továbbra is masszívan felülértékelt. A jegybank - derül ki a dokumentumból - ezért úgy határozott, hogy újra jelentősen megnöveli a pénzpiaci likviditást. Az SNB 120 milliárd frankról 200 milliárdra emeli a bankok rendelkezésére álló látra szóló betét állományát, amelynek érdekében folytatja a kinnlévő SNB-kötvények visszavásárlását és devizapiaci swapműveleteket végez. (A jegybank egy hete emelte ezt a mennyiséget 80 milliárdról 120-ra.) Az SNB az egy héttel korábbi bejelentéshez hasonlóan megerősítette, hogy amennyiben szükséges, további intézkedéseket tesz a frank erősödése ellen.

A tervezett intézkedésekről szerda reggelre több részlet is kiszivárgott - ezekről részletesen itt olvashat.
Amennyiben ezek az értesülések helytállóak, az árfolyamfixálási reményeknek még van esélyük, ugyanis lehetséges, hogy a svájci kormány fog erről szóló bejelentést tenni, a gazdaságot élénkítő egyéb lépések mellett.

A múlt héten megjelent elképzelések szerint a tervezett árfolyamsáv alja 1,15-ös és 1,20-as értékeknél húzódhatna. Az SNB csalódást keltő bejelentését megelőző, ma reggeli árfolyammozgások piaci szakértők szerint az 1,15-ös aljra utalhatnak.