Az európai adósságválság vártnál gyorsabb terjedése és a helyzet súlyosbodása miatt már a világgazdaság más szereplőinek közbelépéséről is lehetett hallani híreket korábban. A piacok miatt Európára nehezedő nyomást hivatott enyhíteni a csütörtöki összehangolt jegybanki akció is, amelyben az ECB, a Fed, valamint a svájci, japán, brit jegybank egyszerre lépett fel a dollárlikviditás növelése érdekében. (Amint arról beszámoltunk, ez a csoda sem tartott sokáig, az euró újra gyengülni kezdett a dollárhoz viszonyítva, ami a forint pozíciójának romlását is magával hozta.) A helyzet súlyosságát mutatja az amerikai pénzügyminiszter jelenléte is az európai pénzügyminiszterek tanácskozásán Lengyelországban, Wroclawban.

Előzetesen kiszivárgott információk szerint az amerikai pénzügyminiszter arra tesz javaslatot, hogy a jelenleg 440 milliárd eurós EFSF-et az USA-ban 2008-ban a pénzügyminisztérium és a Fed által elindított TALF programhoz hasonlóan használják.

Egy Reutersnek nyilatkozó uniós tisztviselő szeirnt Timothy Geithner az ülés előtt már egy rövid találkozón európai kollégáit az adósságválság megoldása érdekében az európai mentőalap mozgósítására szólította fel. A forrás szerint Geithner nem hivatkozott a 2008-ban létrehozott amerikai sűrgősségi mentőprogramra (TALF - Term Asset-Backed Securities Loan Facility), ami az európai EFSF számára minta is lehetne, és arról sem beszélt, hogy az alap szerepkörének kibővítését miként kellene megoldani.

Közben a Bloomberg tudósítása szerint az európai pénzügyi döntéshozók nem valószínű, hogy dűlőre jutnának Görögörszág következő 109 milliárd eurós mentőcsomagjának biztosítékairól - leglábbis így nyilatkozott Jutta Urpilainen, finn pénzügyminiszter.

Szeptember 14-én Geithner már egyszer hangsúlyozta, hogy a 9,5 ezer milliárd eurós gazdaság döntéshozóinak "többet kell tenniük a globális bizalom visszanyerése érdekében, mint hogy kinyilvánítják a politikai akaratot erre vonatkozóan."

A Bloomberg szerint az eurózónás pénzügyminiszterek reggeli találkozójáról délben tartanak sajtótájékoztatót. Ezt délután és szombat reggel az EU-27-ek pénzügyminisztereinek és jegybankárainak találkozója követi