Az Európai Központi Bank (ECB) csütörtöki ülése előtt a szakértők egyetértenek abban, hogy olyan monetáris enyhítési lépések bejelentése várható, amelyek tovább lökik lefelé a lejtőn a közös európai deviza árfolyamát. Szemléletesebben fogalmazva a long pozíciókat felvevő - azaz egy adott időpontban euróvásárlást vállaló - befektetőkről az gondolják, hogy megvették a jegyüket a Titanicra. Más szóval a biztos bukásra játszanak - idéz kereskedőket a CNBC.

Az euró idén eddig folyamatosan veszített értékéből párhuzamosan azzal, hogy az ECB lazított monetáris politikáján, miközben amerikai és japán társintézménye, a Fed és a BoJ ellenkező irányba mozgott. A közös európai valuta 1,2571 dollár/eurón forgott szerda reggel, majd elkezdett ingadozni az 1,26-os árfolyam körül. A dollárral szemben az elmúlt egy évben 8,22 százalékkal gyengült, szeptemberben 2013 februárja óta a legnagyobb havi hanyatlását könyvelhették el a kereskedők.

Ranko Berich, a brit Monex Europe devizakereskedő cég piaci elemzője egyenesen arra számít, hogy az euró árfolyama összeomlásszerűen gyengülhet. John Higgins, a Capital Economics tanácsadó vállalkozás szakértője 1,15 dollár/eurós árfolyamot jósol 2016 végére. Mások óvatosabban fogalmaznak, úgy vélik jó ideig, de a következő évig biztosan érdemes shortolni a közös európai valutát (azaz a gyengülésére játszani). Szerintük az ECB a fogyasztói infláció lelassulására, azon belül különösen a szolgáltatási árak növekedésének lefékeződésére kénytelen a monetáris lazítás kiterjesztésével reagálni.

Túl kell menniük a falon!

Sokan vannak azok is, akik szerint az európai jegybank előbb utóbb kénytelen lesz teljes monetáris enyhítésbe fogni, azaz vásárolni fogja az eurózóna államainak kötvényeit is, mert enélkül nem tud életet lehelni az övezet pangó gazdaságába. Az ECB-nek túl kell lépnie mandátumán, az árak emelkedésének ellenőrzésén - állítja Lothar Mentel, a Tatton Investment Management befektetési társaság pénzügyi igazgatója. Semmit sem ér, ha csak a legjobb besorolású értékpapírokat vásárolja.

Ezzel utalhatott a Financial Times szerdán napvilágot látott értesülésére, miszerint az ECB bóvli kategóriába sorolt eszközalapú értékpapírokat is vásárolhat, amihez fel kell puhítania az ezt pillanatnyilag tiltó belső szabályozását. Mentel szerint az Oroszország ellen elfogadott európai szankciók az ECB elnöke, Mario Draghi kezére játszanak, ugyanis ezekre mutatva megpuhíthatja a monetáris enyhítést ellenző németeket. Azt mondhatja: Látjátok, a ti gazdaságotokat is sújtják a megromlott gazdasági kapcsolatok, valamit tenni kell ennek ellensúlyozására!