Három pontból álló ultimátumot ajánlottak az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) főnökeiknek a görög válság kezelésének következő lépéseként - derült ki a sajtó kezébe került négyoldalas határozattervezetből. Az első az, hogy Görögország vezetésének július 15-ig el kell fogadnia azokat a jogszabályokat, amelyek törvénybe iktatják a hét végén az eurócsoport ülésén kidolgozott szigorú intézkedéseket.

A második az, hogy nem lehet újra farigcsálni az intézkedéseket. Nem hagyhatják ki a nyugdíjreformot, a munkaerőpiac liberalizálását, az áfabevétel növelését, továbbá nem alkudhatják le a privatizációt és a többi kemény intézkedést sem. Végül a harmadik feltététel az, hogy a 72 órás határidőre nem csupán az athéni kormánynak kell elfogadnia a szuper megszorító csomagot, hanem a parlamentnek is.

Csütörtöktől Grexit-tárgyalások

Van azonban egy az eddigieknél is keményebb része az eurócsoport javaslatának. Mégpedig az, hogy amennyiben az előbbi feltételek nem teljesülnek, akkor Görögországnak nem marad más lehetősége, mint hogy tárgyalásokat kezd a német pénzügyminisztérium elhíresült ideiglenes Grexit tervének megvalósításáról. Eszerint Görögország eurózóna-tagságát öt évre felfüggesztenék. Ezalatt átütemezhetné államadósságát és rendbe tehetné költségvetését.

A javaslat tartalmazza a német tervben szereplő biztosítékot is, nevezetesen azt az 50 milliárd eurós alapot, amelybe görög vagyonelemek kerülnének az eddigi hitelek fedezetéül. Az alapot Luxemburgban jegyeznék be, a vagyonkezelés irányítása a görög hatóságok kezében lenne, később kiválasztandó európai intézmények ellenőrzése mellett.

Ezt az alapot azzal indokolják a német terv készítői, hogy ha a görög privatizáció nem hozna kellő bevételt, akkor az ebbe csoportosított vagyonelemek eladásából lehetne pénzt teremteni a görög adósságok törlesztésére. Szakértők szerint azonban durva korlátozása lenne egy állam szuverenitásának, ha belemenne, hogy vagyona egy része nemzetközi felügyelet alá kerüljön.

Kiütik az eurót

Ha az athéni parlamenten nem megy át a hitelezők új javaslata, a kormány megbukik - véli Robin Wigglesworth, a Financial Times szakírója. A nagyobbik kormánypárton, a radikális baloldali Szirizán megjelent repedések kiszélesedhetnek a minden eddiginél - ezen belül a július 5-ei népszavazáson elutasított pakknál is - durvább megszorító csomag miatt. Ezért jó esélye van annak, hogy a jövő héten átalakul a kormány a reformok támogatására. Ha új választást írnak ki, arra maximum három-négy hetük lehet.

A tőkekorlátozások a nyár végéig mindenképpen érvényben maradnak, ami katasztrofális hatást gyakorol az idegenforgalomra a nyári turista szezonban. A RyanAir a múlt héten már 30 százalékos kedvezményt ajánlott a Görögországba induló járataira, mivel nem tudja megtölteni a repülőgépeit. Az elemző arra számít, hogy az euró jelentősen gyengül hétfőn délelőtt a dollárral szemben. A világ túlsó végén ébredeznek a valutakereskedők: az euró gyengül, de egyelőre nincs szabadesés

Kiscsoportos tárgyalások

Az eurózóna vezetői jelenleg jelenleg az eurócsoport javaslatcsomagjáról tárgyalnak csúcsértekezletükön. Francois Hollande francia államfő a csúcs előtt kijelentette, hogy ellenzi a Grexit-tervet. Elemzők szerint valakinek engedni kell: vagy neki, vagy Angela Merkel német kancellárnak. Ez a vita súlyos hosszú távú hatással lehet az Európai Unió gerincét adó francia-német viszonyra.

Alekszisz Ciprasz a a Guardian szakírója, a Ian Traynor szerint mentális kínzást élhetett át Merkellel, Hollande-dal és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott tanácskozásán. Világossá tették számára: vagy az eurózóna oszlopává válik Görögország, vagy kilép az eurózónából, és az emberek végignézhetik, ahogy összeomlanak a bankok.

Három plusz egy csoport

A Guardian információi szerint a következő a felállás: Ausztria, Belgium, Finnország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Málta, Németország és Szlovákia búcsút intene ("ideiglenesen") Görögországnak. Ciprus, Észtország, Írország, Portugália és Szlovénia lehetőség szerint elkerülné ezt. Franciaország, Luxemburg Olaszország és Spanyolország pedig mindenáron benntartaná a görögöket az eurózónában.

Eközben Athénban tüntetés kezdődött az új megszorító csomag ellen. Előkerültek az egy héttel ezelőtti népszavazás OXI (nem) transzparensei. A twitteren egyre több üzenet jelenik meg, amely azt követeli Ciprasztól, hogy azonnal hagyja ott a csúcsot, mielőtt még jobban megalázzák őt és ezzel Görögországot is.

Robban a kormánypárt

A görög kormányt vezető Sziriza a szétesés jeleit mutatja - jelentette Athénból a Guardian tudósítója. Sokan durva zsarolásnak tartják a háromnapos határidőt a szupercsomag elfogadására. Bár a miniszterelnökhöz közel állók szerint Ciprasz elszánta magát arra, hogy mindenáron elkerüli a Grexitet, politikai válsággal kell számolnia. A kormányt már hétfőn átalakíthatja, hogy kihagyja a megszorításokat továbbra is ellenző minisztereket.

Azt biztos, hogy drámai politikai fejlemények várhatók - mondja Nikosz Bisztisz veterán baloldali politikus, aki szerint a Sziriza gyakorlatilag máris kettészakadt. A kormányfővel szembeni ellenállás odavezethet, hogy Ciprasz előrehozott választások kezdeményezésére kényszerül. Ez azonban katasztrofális hatással lehet az országra.

A görög társadalom meghajolhat - mondja Arisztidesz Hatzisz celeb politikai kommentátor, ám ezen a ponton eltörne. A reccsenés akkor következne be, amikor a miniszterelnök felismerné, hogy elvesztette parlamenti támogatottságát.

Ultimátum

Az elemzők többsége szerint a német vezetés úgy döntött, hogy kiszorítja az eurózónából Görögországot. Más megfogalmazással: nem fogadták el Athén pénteki kapitulációját. A szuper megszorító csomag aligha elfogadtatható a görög társadalommal, márpedig ezzel szembe a Grexitet állították alternatívaként.

Görög kormánytisztviselők megmutatták a tárgyalóasztalon lévő javaslatot az újságíróknak - ami megegyezik a korábban kiszivárogtatott dokumentummal. Erősen bírálták Angela Merkelt, de úgy látják, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke jóindulatú a görögökkel szemben. Ha a görög delegáció nem utasítja el azonnal a pakkot, annak az lesz az oka, hogy az ECB-nek kell egy jelzés, amely szerint a felek megállapodása lehetséges. Erre hivatkozva folytathatja a görög bankok euróellátását hétfőn.

A tisztviselők azt is kiszivárogtatták, hogy az 50 milliárdos vagyonalap elfogadhatatlan a görög  miniszterelnök számára. Elutasítja az ideiglenes Grexit tervét is.

Vészhelyzet a kórházakban

Az athéni Ekathimerini című lap arról számol be, hogy a kórházak hamarosan kifutnak a készleteikből. Az tőkekorlátozások miatt visszaesett az import, így 20-30 napon belül elfogynak a tartalékaik. Az élelmiszer-ellátásban az okoz gondot, hogy a szállítók előre, készpénzben kérik áruik ellenértékét. A tisztító és tisztálkodó szerek szállítóival ugyanez a helyzet.

Az eurózónacsúcs résztvevői lassan haladtak a négyoldalas dokumentum véglegesítésével. Éjfél körül a felénél jártak. Az ideiglenes Grexitre vonatkozó rész a negyedik lap alján található. A Guardian úgy értesült, hogy sem Merkel, sem Hollande, sem az Európai Bizottság nem akarja ezt látni a végleges szövegben.