Egy-két százalékos mínuszba taszította a tőzsdéket Ázsiában és az európai nyitásban is az a hír, miszerint a hivatalos adat szerint a kínai feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe (PMI) 49,7 pont volt augusztusba - jelentette a Wall Street Journal. Az 50 pont alatti érték azt jelenti, hogy az ágazat teljesítménye zsugorodik. Az elemzők hajszálnyival jobb számot, 49,7 pontot vártak.

A nem hivatalos Caixin/Markit PMI 47,3 pont lett. A hivatalos adat 50 hónapos mélypont, a nem hivatalos olyan visszaesést mutat, amilyenre 2009 óta nem volt példa.

Elemzők szerint a feldolgozóipar hanyatlása a pénzügyi szektor megroppanásával hozható összefüggése. A nyár hónapjaiban lejtőre kerültek a kínai tőzsdék, ami augusztusban beavatkozásokra - kamatcsökkentésre, pénzinjekcióra stb. - késztette a pekingi vezetést.

Csak semmi pánik!

A kormány azzal magyarázza a bizonyítványt, hogy Peking környékén be kellett zárni néhány üzemet a nyár folyamán. Ez része a légszennyezettség elleni küzdelemnek. Csütörtökre nagy katonai parádét szerveznek a második világháború végének 70. évfordulójára, amely azt hivatott bizonyítani, hogy a gazdasági bajok ellenére Kína ereje teljében van.

A feldolgozóiparon kívüli ágazatok a hivatalos adatok szerint egyelőre tovább növekednek, de nem olyan tempóban, mint korábban. A szolgáltató szektor mutatója 53,4 pont lett augusztusban a júliusi 53,9 pont után. A Caixin/Markit szolgáltató szektorra vonatkozó mutatója rémisztőbb képet nyúlt: eszerint a PMI 51,5 pontra zuhant augusztusban a júliusi 53,8 pontról.

A gazdasági bajokat jelzi, hogy az export 8,3 százalékkal, az import 8,1 százalékkal hanyatlott júliusban. Az év első hét hónapjának kivitel egy százalékkal maradt el a 2014. január-júliusi exporttól.

Csináljanak már valamit!

Az elemzőknek eközben kezd elegük lenni abból, hogy a kínai vezetők nem tudják eldönteni, hogyan avatkozzanak be a piaci folyamatokba, miközben mindenki mást hibáztatnak a bajokért. Egyik kedvenc célpontjuk az amerikai Fed, amelynek kamatemelési szándékai fékezik a világgazdaságot. Emellett kipécéztek néhány bűnbakot, például újságírókat, akik cikkei állítólag pánikot okoztak a tőzsdéken.

Korábban sokan csodálták az állami irányítás alatt működő kínai kapitalizmust, ám ma már nem annyira lelkesek - írja a MarketWatch egyik publicistája, Craig Stephen, aki idézi a Daiwa Reserch lesújtó véleményét. Ma már nem az a kérdés, hogy lehetséges-e a kínai növekedés bársonyos lefékeződése. Az alternatívák úgy festenek, hogy vagy durva megállás jön-e, vagy pénzügyi válság.

Nem működik

Az állami irányítás hatásosságát az kérdőjelezi meg a leginkább, hogy a kormány lépései ellenkező hatást érhetnek el. A Crédit Suisse elemzői arra hívják fel a figyelmet, az kamatcsökkentés és a kötelező tartalékráta mérséklése azokat az állami bankokat segíti, amelyek az előző körben finanszírozták a tőzsdei lufi felfújását.

A legnagyobb gond azonban az, hogy a monetáris politika eszközei kezdenek hatástalanná válni. A svájci nagybank elemzői szerint a bankokat érintő beavatkozásoktól nem lehet sokat várni, amikor a szektor az irtózatos eladósodás és fizetési nehézségekkel küszködő ügyfelek elszaporodása miatt kezdi elveszteni pénzügyi közvetítői szerepét a gazdaságban.