Rossz hírrel kezdi a kakaó árának alakulásáról szóló jelentését a PwC gazdasági tanácsadó cég és a természeti erőforrások feltérképezésére szolgáló technikai megoldásokat kínáló GeoTraceability. A termény ciklikus árváltozásai rövid távon súlyos hatással lehetnek a kakaóbab előállításával foglalkozó kistermelőkre, akiken csak a hosszabb távú befektetések segíthetnek.

A kakaóban piaca az elmúlt időszakban fokozatosan egyre instabilabbá vált és félő, hogy a Nyugat-Afrikában terjedő Ebola-járvány közeledése Ghánához és Elefántcsontparthoz tovább rontja a helyzetet. Miután ez a két ország adja a világ kakaóbab-termelésének 60 százalékát (ezen belül az utóbbi ország a termelés 40 százalékát), az árak további emelkedése várható. A helyzetet bizonytalanabbá teszi, hogy az ezredforduló óta érezhetően hatnak a termény tőzsdei árfolyamára a spekulatív üzletek.

Mit hoz a drágaság?

Mindez újabb rossz hír annak tükrében, hogy már a szeptemberi kakaóárak is 30 százalékkal magasabbak voltak a 2013-as év átlagánál. A kakaó ára a következő néhány évben tovább erősödhet, mivel az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában nő a csokoládétermékek és a kakaó iránti kereslet, amit egyelőre nem tud követni a kínálat. (Az említett két afrikai ország mellett Indonézia tartozik a világ legnagyobb kakaóbab-termelői közé.)

A kérdés az, hogy a magasabb árak elég ösztönzőek lesznek-e ahhoz, hogy beruházások kezdődjenek a kakaóültetvényeken. Ha igen, akkor a 2020-as években lejtőre kerülhetnek az árak. Ilyesmire volt már példa ezen a piacon: az 1970-es évek árrobbanása után a nyolcvanas években jelentős beruházási boom indult el, ami fellendítette a termelést. Az árak hullámzását csak az édesipari vállalatok, illetve a termelő országok kormányai ellensúlyozhatják, ugyanis a termelés nagyját apró gazdaságok adják.

Segít a tudomány

A világon elfogyasztott kakaó 90 százalékát 20 millió kisbirtokos állítja elő - idézi a PwC tájékoztatója a 2012-es Cocoa Barometer adatát. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kakaó árára az időjárás mellett nagy hatással vannak a járványügyi problémák, vagy a politikai válságok - derül ki John Hawksworth, a PwC vezető elemzőjének szavaiból. Az árak jellemzően az olcsó nyugat-afrikai és indonéz munkaerőnek köszönhetően térnek vissza az alacsonyabb szintekre.

Emellett a jövőben segíthet a tudomány is. Matthieu Guemas, a GeoTraceability szakértője felhívja a figyelmet például arra, hogy a kakaóbabtermő fák életkora, a körülöttük lévő tér mérete, a felhasznált műtrágya és a művelési technika változása egyaránt hatással van a kakaótermésre, és ezzel a kínálatra. A kakaóipar a gazdák képzésébe, a fenntartható termelést szolgáló megoldások elterjesztésébe igyekszik pénzt pumpálni, hogy mérsékelje az árak kilengését. Az elmúlt három évben egyre gyakrabban jelennek meg Nyugat-Afrikában az ezekkel foglalkozó szakemberek.