Nem végrehajtható az a brazil javaslat, amely szerint a legerősebb feltörekvő országoknak (BRICS) létre kellene hozniuk egy közös alapot a bajba került eurózóna-tagországok kisegítésére - jelentette ki Wei Jianguo, a kínai kormány korábbi helyettesen kereskedelmi minisztere a Reutersnek nyilatkozva. Korábban Pravin Gordhan, dél-afrikai pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika képviselői ma tárgyalni fognak a javaslatról Washingtonban. A dél-amerikai ország kormányának elképzelése szerint a BRICS tagjai a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül biztosíthatnának dollármilliárdokat az eurózóna válságkezelési erőfeszítéseinek támogatására.

Peking az ötlet első felvetésekor, a múlt hét végén még nem kommentálta az elképzelést, ám Wei - aki jelenleg az egyik vezető kínai gazdaságkutató intézet munkatársa - most világossá tette, hogy véleményük szerint több sebből is vérzik a javaslat. Az egyik az, hogy nem veszi figyelembe a BRICS országainak lényegesen különböző devizastratégiáját és árfolyam-menedzselési rendszerét, illetve eltérő álláspontjukat az adósságválság kezelésével kapcsolatban. Ezek az eltérések eleve valószínűtlenné teszik, hogy el tudnának fogadni egy egységes tervet.

Európa nem számíthat jótékonykodásra

Kína rendelkezik a világ legnagyobb, 3,2 ezer milliárd dollár értékű devizatartalékával, ami háromszor nagyobb a BRICS másik négy országának együttes valutakészlete, ám Wei szavaiból úgy tűnik, hogy ebből nem igazán akarnak áldozni Európa megmentésére. Európa jobban teszi, ha nem vár sokat Kínától - mondta -, azaz nem szándékoznak túl nagy összegben eurózónás államkötvényeket vásárolni. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy bajoknak olyan forrásai vannak - elsősorban a közös fiskális politika hiánya -, amelyek a mostani válság esetleges lecsengésével sem múlnak el. Ezeket nem lehet orvosolni semmilyen BRICS-alap segítségével.

Emellett Kína olyan gazdasági változásokkal néz szembe, amelyek miatt saját maga is rászorulhat devizatartalékaira. Az ország vállalatainak exportját mérsékelni fogja az európai és az amerikai gazdaság gyenge növekedése vagy visszaesése, aminek előjelei már is megmutatkoznak a külkereskedelem alakulásában. A kiviteli többlet augusztusban 17,8 milliárd dollárra csökkent, ami 43 százalékkal marad el a júliusitól, és Wei szerint további 5-10 milliárdos visszaesés várható.

Vámok mögé bújhat az USA

Az Egyesült Államok jó eséllyel protekcionista lépéseket tesz, mivel kétségbeesetten igyekszik növelni a foglalkoztatást, és számos feltörekvő országban várhatóan szintén erősödni fog az ellenszenv a kínai termékekkel szemben. Eközben Pekingnek meg kell maradnia a szabadkereskedelem hívének, hiszen a globalizáció sokat hozott az országnak. Ezt azzal kell bizonyítania, hogy nem mérsékli külföldi vásárlásait.

Wei végül felhívja a figyelmet arra is, hogy országa növelni akarja a jüan szerepét a nemzetközi pénzpiacokon, ami szintén masszív hátteret igényel. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tartja reálisnak a nemzeti valuta globális fizető- és tartalékképző eszközzé válását. Korai még arról beszélni, hogy a jüan kihívást intézhet a dollárral szemben.