Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vasút őshazájának tekinthető Nagy-Britanniában minden bizonnyal sokakban nosztalgikus érzelmet ébresztett a Financial Times (FT) beszámolója az Európai Parlament ellenőrző bizottságának keddi magyarországi munkájáról. A cikk ugyanis romantikus képpel kezdődik. Eszerint egy világos vörös színű, antik mozdony naponta háromszor végigdöcög a Vál-völgyi kisvasúton, maga után húzva két jórészt üres vagonját.

Az amerikai AP hírügynökség precíz összegzése szerint az 5,7 kilométeres vonal Alcsútdobozt, Orbán Viktor miniszterelnök születési helyét és Felcsútot közti össze, ahol Orbán nevelkedett, és ahol van egy háza. A kisvasút felépítéséhez 2,3 millió euró európai uniós támogatást használtak fel, ami a költségek négyötödét fedezte.

Mi az igazság?

Az FT, az AP, a Politico és az EurActiv is megemlíti, hogy Felcsúton a vállalatok adójából leírható adományokból 3500 néző befogadására alkalmas stadion épült, miközben a faluban kevesebb, mint fele ennyien laknak. Megemlítik azt is, hogy a magyar ellenzék szerint a Vál-völgyi kisvasút pusztán a magyar miniszterelnök hiúsági projektje: a vonal sehová sem vezet és csak néhányan utaznak rajta. A kormány ennek ellenkezőjét állítja.

Budapest azzal vádolja az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságát, amely döntött az uniós támogatások felhasználását ellenőrző küldöttség programjáról, hogy a kisvasút felkeresésével le akarja járatni Orbánt, amivel beavatkozik a fél év múlva esedékes parlamenti választásokba.

Ennek ellentmond, hogy a parlamenti képviselőkből és tanácsadóikból álló csoport vizsgálja a főként szociálliberális kormány időszakában épült budapesti 4-es metró pénzfelhasználását is.

Házon belüli kétségek

Sokan azt hiszik, hogy az ellenőrző bizottság látogatása közvetlen beavatkozás a választási kampányba az ellenzék oldalán - mondta a Politicónak egy neve elhallgatását kérő, vezető fideszes tisztviselő. Ám a legtöbb fideszes politikus, akivel beszélt, úgy véli, hogy ez az álláspont a dolog túlreagálása. A magyar kormány szóvivője nem kívánta kommentálni ezt a megjegyzést az amerikai-európai hírportálnak.

Az FT talál magyarázatot arra, miért válthatott ki dühös reakciót a magyar vezetésből az európai parlamenti küldöttség vasutazása. A brit sajtóorgánum emlékeztet arra, hogy mindez akkor történik, amikor nő a feszültség az Európai Unió nyugat- és kelet-közép-európai tagállamai között. A felcsúti utazással egy politikai vihar közepébe gurultak be az uniós képviselők.

Figyelmeztető hangok

Ezt a vihart erősítette Angela Merkel kancellár napokban elhangzott figyelmeztetése, miszerint a magyar kormány elveszítheti az uniós támogatásokat, ha nem tesz eleget az Európai Bíróság határozatának, amely jogszerűnek minősítette nem egészen 1300 menekült Magyarországra telepítését menekültkérelmük elbírálásának idejére.

Az FT emlékeztet arra is, hogy a Transparancy International emberjogi szervezet szerint a magyarországi nyilvános közbeszerzések egyharmadára csak egy jelentkező adja be a pályázatát, miközben az EU átlaga 21 százalék. A civil szervezet becslése szerint az uniós támogatásokkal megvalósuló projekteket átlagosan 25 százalékkal túlárazzák.

Következménye lesz

Ezért aztán a nettó befizető tagállamok azt várják Brüsszeltől, hogy a jövőben szigorúbban ellenőrizze a pénzek felhasználását. Vera Jourova, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa ezért felvetette, hogy a pénzek további folyósításának feltételéül kellene szabni egy európai ügyészség felállítását, amely felügyelné a pénzelosztás tisztaságát.

A budapesti kormány visszautasítja a vádat, miszerint uram-bátyám rendszert üzemeltetne Magyarországon. Kovács Zoltán kormányszóvivő pénzügyi zsarolásnak minősítette Merkel megjegyzését - emlékeztet az FT. Helytelen összekapcsolni a pénzügyi támogatást azzal, hogy a fogadó országokban érvényesül-e a jog uralmának elve, ezek ugyanis szerinte nem összetartozó dolgok.

Csepreghy: sikerült eloszlatni a "baloldali ködöt"

Sikerült eloszlatni azt a "baloldali ködöt", amely az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának Magyarországon tartózkodó delegációját jellemezte érkezése előtt - mondta újságíróknak a Miniszterelnökség politikai államtitkára az MTI tudósítása szerint. Csepreghy Nándor közölte: a küldöttség teljes körű tájékoztatatást kapott az uniós források felhasználásáról, és lényegesen árnyaltabb lett a véleménye a látottak alapján, mint megérkezése előtt volt.

A delegáció látogatása előtt a baloldali magyar európai parlamenti képviselők olyan képet próbáltak festeni a magyar uniós projektekről, amely nemcsak tényszerűen nem igaz, de még rosszindulatú is. A magyar baloldali európai parlamenti képviselők ismét feljelentették saját hazájukat - mondta. Az államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy az ellenzék exportálja a belpolitikai vitát külföldre, európai uniós szintre.

A delegáció úgy jött Magyarországra, mintha a baloldali képviselők állításai a valóságban megállnák a helyüket. Ezzel szemben azt tapasztalták, hogy az ellenőrzött projektek megvalósultak, még ha vitára adhatnak is okot - tette hozzá. Csepreghy továbbá kijelentette: az uniós források magyarországi felhasználásának hatékonysága példa nélküli az Európai Unió egészében.

(A nyitókép forrása: Kisbenedek Attila, AFP)