Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit, a francia és a német lapok egyetértenek abban, hogy komoly gondot jelenteme Európának, ha a német belpolitikai bizonytalanság miatt véget érne Angela Merkel kancellársága - derült ki az MTI lapszemléjéből. Ezzel azonban csak a nyilvánvalót ismételgették, újdonságnak tűnő megjegyzés csak a német Handelsblatt gazdasági lapnál és Spiegelnél bukkant fel.

Az előbbi ugyan Merkel legsúlyosabb vereségeként értékeli a részt vevő pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett koalíció idő előtti kudarcát, ugyanakkor a pártokat is hibáztatja. A lap szerkesztői szerint lehet, hogy a pártok történelmi esélyt szalasztottak el egy innovatív, modern kormány létrehozására. A mélyen konzervatív CSU-tól a szabadpiaci elkötelezettségű, liberális FDP-n át a harcos környezetvédő Zöldekig ívelő összefogás valóban példa nélküli lett volna.

Nagy dobás lett volna

A Handelsblatt szerint ez a koalíció választ adhatott volna a kor legkeményebb kérdéseire és az új kezdet érzését kelthette volna a német és az európai társadalomban. Emellett enyhíthette volna az emberek félelmeit a globalizáció és a digitalizáció nyomán rájuk váró óriási változásoktól.

A Spiegel szerint a hét végi kudarc nem csupán a vég kezdete Merkel kancellári tevékenységében, hanem a nevével fémjelzett módszer végét is jelenti. A Jamaica-koalíció egyfajta példa lehetett volna az ideológiákat eltávolító kormányzásra.

A kancellár asszony korábban bizonyította, hogy képes beilleszteni konzervatív politikájába attól messze álló, ellenzéki törekvéseket (például a nukleáris energia feladását), így ez a felállás a mesterműve lehetett volna. Bebizonyította volna, hogy képes összehozni egy kormányzásba az ökoszocialistákat és a szabadkereskedelem-fetisisztákat - vélik a Spiegel szerkesztői.

Nincs itt semmi látnivaló

Másként látja azonban mindezt Peter Matuschek, a Forsa közvélemény-kutató intézet vezető politikai elemzője. Szerinte a Németországban kialakult politikai felfordulás végső soron kedvező lehet Merkelnek. A szakértő a CNBC-nek nyilatkozva azzal indokolta véleményét, hogy a koalícióalkotás kudarca nem érinti a kancellár népszerűségét.

Sőt, szerinte ennek éppen ellenkezőjét figyelhetjük meg. A németek fele azt akarja, hogy Angela Merkel tartsa továbbra is kezében az ország kormányrúdját. Ugyanennyien támogatják azt, hogy ismét szálljon harcba a kancellári posztért, ha esetleg előrehozott választások lesznek Németországban.

Bizonyított

Matuschek szerint végső soron nyerhet azon, hogy tovább erősödik kitűnő válságkezelői imázsa. Ezzel arra célzott, hogy a 2008-2009-es pénzügyi válságtól kezdve az eurózóna adósságválságán és az ukrán krízisen át az elmúlt évek bevándorlási hullámáig számos embert próbáló kihívással került szembe, úgy, hogy a németek végül is összességében jól kerültek ki a bajokból.

A politikai elemző véleményét látszik alátámasztani Otto Fricke, az FDP vezetőségének tagja, aki szerint Merkel a mostani politikai közjáték ellenére továbbra is képes Európa vezetésére. Ennek a megjegyzésnek az ad súlyt, hogy a koalíciós tárgyalások asztala mellől a Szabaddemokraták álltak fel, tehát látszólag ők azok, akik nem találták elég jónak a kancellár asszony kompromisszumos javaslatait.

Megszólalt a régi harcostárs

Németország nem került válságba a koalíciós egyeztetések kudarcával - jelentette ki az MTI híre szerint Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, volt pénzügyminiszter, Angela Merkel régi szövetségese. Nem kéne történelmi összevetésekkel túlzottan felnagyítani a gondokat - utalt a sajtó Merkelt politikai értelemben temető megjegyzéseire. A szeptemberi választások eredménye világossá tette, hogy nehéz munka lesz a kormányalakítás - folytatta, majd türelmet kért a választóktól. A közélet iránt érdeklődőknek látniuk kell, hogy a kormányalakítás összetett feladat, számos érdeket, véleményt és érzékenységet kell összeegyeztetni a valóság korlátaival és végességével.

A nyitókép forrása: Reuters