Felszínesnek és nem eléggé felkészültnek tartották az EP gazdasági és pénzügyi szakbizottságában szerdán a brit Lord Jonathan Hillt, akinek ezért hamarosan pótvizsgát kell tennie ahhoz, hogy a Juncker-Bizottság tagjaként a pénzügyi szabályozást és a bankuniót felügyelhesse.

Lord Hill, akivel szemben alapvetően elmaradt a sokak által beígért acsarkodás, háromórás meghallgatásán egyáltalán nem ejtette ámulatba tudásával és felkészültségével a képviselőket, akik többet szeretnének tőle hallani a pénzügyi szabályozást érintő kérdésekben. A pontos döntés később várható, de úgy tudni, hogy jövő hétfőn lehet esedékes Lord Hill második meghallgatása.

Lord Hill "szekere" sokáig elég jól futott a meghallgatáson, ám egy idő után több szakmai és politikai természetű kérdést is azzal passzolt el, hogy "mindössze két hete volt a felkészülésre". Ezen kérdések egyike volt az, hogy mit gondol az euerókötvényekről, amit egy német kereszténydemokrata, Werner Langen tudakolt tőle. "Nincs különösebben kiforrott véleményem a kérdésről" - hangzott a válasz.

Sven Giegold, német zöldpárti képviselő szerint a jelölt számos feltett kérdésben nem adott értékelhető választ. Giegold szerint Nagy-Britannia bankunión kívüli státusza alapjában kérdőjelezi meg a brit jelölését a pénzügyi szabályozási és bankuniós tárca élére. "A felelősségnek és a hatalomnak együtt kell járnia. Ha az Egyesült Királyság csatlakozna a bankunióhoz, akkor más lenne a helyzet" - idézte az EuObserver a zöldpárti képviselőt. Ezzel szemben Hill pártcsaládja a konzervatívok és reformerek (ECR) és a bakik ellenére az Európai Néppárt is inkább elégedett volt vele. A baloldal további kritikája Hill kapcsán, hogy a jelölt korábban a londoni City-nél volt lobbista, miközben új szerepében éppen a londoni pénzügyi központot is felügyelnie kellene.