Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Drákói jogszabályokkal akarja visszaszorítani az orosz pénzügyminisztérium az élelmiszer-csempészetet - derül ki a Moscow Times cikkéből. A tárca olyan javaslatot készített, amelynek értelmében a legrosszabb esetben 12 év börtönbüntetést szabhatnának ki azokra, akik megszegik az élelmiszer-behozatali tilalmat.

Az orosz kormány azt követően vezetett be behozatali korlátozást az USA-ból és az EU-ból származó élelmiszerek széles körére, miután a Krím annektálása és délkelet-ukrajnai burkolt katonai beavatkozás után a Nyugat gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot. Ennek ellenére azóta is megjelennek a tilalom alá árucikkek az orosz boltok polcain.

Háromtól tizenkét évig

A mostani szigorítások nem vonatkoznának a magánemberekre, csak a vállalatokat és a cégek tulajdonosait sújthatják. Az alapszint a termékek illegális behozatalát büntetné háromtól hét évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve maximum egymillió rubel (4,4 millió forint) bírsággal.

Ennél sokkal keményebb elbírálás alá esne a szankciók alá eső nyugati fogyasztási javak szervezett csempészete. Ezért már héttől tizenkét évig terjedő büntetést szabhatna ki a bíróság, ha a parlament rábólint a pénzügyminisztérium jogszabály-változtatási javaslatára. Jelenleg 2500 rubelre (11 ezer forint) büntethetik a magánemberek, 20 ezerre (88 ezer forint) a cégvezetőket és 300 ezerre a vállalatokat (1,3 millió forint).

Hatszázezer forint

Az új szabályok bevezetése nem magától értetődő, mert a Duma valamilyen oknál fogva nem feltétlenül támogatja csempészettel kapcsolatos hatósági eljárások szigorítását. Például februárban visszadobott egy javaslatot, amely alapján az illegális áruk szállítását és raktározását büntették volna.

A pénzügyi tárca viszont azzal érvel, hogy az illegális üzlet olyan jövedelmező, hogy csak kőkemény szigorral lehet visszaszorítani. Például egy teherautónyi EU-ban termett alma átcsempészéséért az orosz vámhatáron 2500 dollár csúszópénzt (650 ezer forint) tehet zsebre a szemet hunyó vámtisztviselő.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com