Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A reformcsomag szerint külön ügyészség fogja kivizsgálni a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, de ez nem önálló vádhatóságként, hanem a legfőbb ügyészség újonnan alakuló részlegeként fog működni. Az új szabályok megszüntetnék az ügyészek függetlenségét, és hierarchikus ellenőrzés alá helyeznék őket, másfelől nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelezővé tennék, hogy az állam kártérítési eljárást indítson azon ügyészek vagy bírák ellen, akik "rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból" hoznak helytelen döntéseket.

A módosításokat a jobbközép ellenzék élesen bírálta, azt hangoztatva, hogy azok az igazságszolgáltatás politikai befolyás alá vonását szolgálják. A nyugati szövetségesek is óva intették Romániát attól, hogy a korrupcióellenes harcban elért eredményeit az intézményrendszer gyengítésével veszélyeztesse.

A PSD-ALDE szociálliberális kormánytöbbség és az azt támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bírálatokat elutasítva azt állította, hogy a reformra éppen az igazságszolgáltatás függetlensége, a valós jogállamiság érdekében van szükség.

A szerdai ülés elején a képviselőház elfogadott egy házszabály-módosítást, amely időkorlátot szab a törvénytervezetek cikkelyenkénti vitájának, felgyorsítandó a törvényalkotási eljárást. A rendelkezést azt követen szavazták meg, hogy múlt héten az ellenzék a vita szándékos elnyújtásával próbálta hátráltatni az igazságszolgáltatási reform elfogadását. A házszabály-módosítás másfél órán belül megjelent a közlönyben, így mire napirendre tűzték az igazságszolgáltatás törvényeit, már hatályos volt. A képviselőház szerdai ülése így is csaknem tizenkét órát tartott.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke az ellenzék leghangosabb pártjával, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) polemizálva az RMDSZ Facebook-oldalán azt írta: az USR-t valószínűleg az zavarja, hogy az új törvény kötelezővé teszi, hogy fizessen hibáiért az a bíró vagy ügyész, aki felelőtlen döntéseivel emberi sorsokat tesz tönkre.

Mi hisszük, hogy ezek a törvények a jogállamot szolgálják(.) A magyaroknak létkérdés a működő jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása - nemcsak papíron, hanem a törvényszéken is. Mert nekünk ez a legfőbb garancia arra, hogy jogainkat ne csorbítsák, hogy javainkat ne vegyék el

- összegezte az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A törvénycsomag végső formájáról a kétkamarás parlament szenátusa hivatott dönteni.

Fotó: Pixabay.com