A többi szakértőhöz hasonló megállapításokat tesz a jegybanki Matolcsy-csomaggal kapcsolatban a Morgan Stanley, ám eltérő következtetésekre jut - derül ki bankház közleményéből. Az elemzés leszögezi,hogy a legrosszabb forgatókönyvet sikerült elkerülni. Ez azalatt azt érti, hogy nem teljesültek azok a várakozások, amelyek azt prognosztizálták, hogy az MNB a jegybanki tartalék jelentős megcsapolásával agresszív beavatkozással próbálja majd lefaragni a megmaradt 13,4 milliárd euró értékű lakossági devizahitelt. A bank intézkedései korlátozott összegűek és csak a kkv szektort érintik.

A 250 milliárd forint új hitel a kkv-k teljes hitelállományának csupán hét százaléka, a 250 milliárdos devizahitel-átváltási keret 16 százaléka a szektor külföldi valutában jegyzett adósságának. A kétszázalékos kamatozású hitel igen kedvező ajánlat a cégeknek, miután a vállalati hitelekért nyolc százalékot - kkv-k esetén talán még ennél is nagyobb kamatot - kérnek a pénzintézetek. A nagy kérdés persze az, hogy a hitelképes vállalkozásokhoz jut-e a friss forrás, azaz nem romlik-e emiatt a bankok követelésállománya.

Kerülőút a devizahitel-piacon

Fontosnak tarja kiemelni a Morgan Stanley, hogy az MNB jelezte: nem tervez hasonló devizahitel-átváltási programot a lakossági adósságok terén. Ebből arra következtetnek, hogy ezen a téren a kormány - nem a jegybank - fog lépéseket tenni a következő hónapokban. Az MNB tartalékaihoz azonban ebben az esetben is hozzányúlhatnak. Összességében a Matolcsy-csomag hatásai semlegesek vagy kissé pozitívak.

A legnagyobb veszély az, hogy az intézkedések nem lesznek sikerek vagy számottevően rontják a bankok hiteleinek minőségét, mivel gyenge cégekhez jut el a kedvező kölcsön. A legjobb esetben megnyílik egy hosszú ideje zárva lévő hitelcsap. A Morgan Stanley szerint az MNB tovább akarja csökkenteni a gazdaság finanszírozásának költségeit, ennek részeként 4,5 százalékig vagy még lejjebb viheti az alapkamatot.

Nem akarják, hanem hagyják

A bankház szakértői túlzottnak tartják azokat az értékeléseket, amelyek szerint a magyar jegybank vezetősége tudatosan gyengíteni akarja a forintot. Az MNB az elmúlt hetekben megmutatta, hogy hajlandó elviselni a magyar deviza gyengülését, ha az az enyhébb monetáris politika következménye. Matolcsy tegnap megjegyezte: nem tanácsos, hogy a jegybank az árfolyam tartása érdekében a devizatartalékok felhasználásával forintot vásároljon. Ez csökkenti az MNB piaci beavatkozásainak esélyét.

A Morgyan Stanley elemzői úgy látják, hogy a tegnapi bejelentést követő forinterősödés jó lehetőséget kínál a forintshortok nyitására, a 297-298 forintos szint technikai értelemben jó támaszt jelenthet. Nem látják okát annak, hogy megváltoztassák a forint további gyengülését előre jelző álláspontjukat (azaz a forintbefektetőknek erre kell játszaniuk, shortolniuk kell a magyar devizát). Véleményük mellett azért tartanak ki, mert a kamat további csökkentésére, illetve devizahitelek mérséklésére irányuló lépésekre számítanak. A Morgan Stanley hosszabb távra tarja 320 forint/eurós árfolyam-várakozását.