Szlovénia pénzügyi megmentése ismét napirendre kerül pénteken az eurózónás pénzügyminiszterek vilniuszi ülésén, miután erősödnek azok az aggodalmak, hogy az ország nem lesz képes pótolni a bankszektorában keletkezett, mintegy 7,5 milliárd eurós - vagy a GDP 21 százalékát kitevő - tőkehiányt - írta a Reuters a Handelsblatt által idézett meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A cikk szerint az ECB szeretné, ha Szlovénia az európai mentőalaptól kérjen segítséget.

Az ülésen - a Handelsblatt szerint - emellett még egy lehetséges újabb görög, portugál és ír mentőcsomag is napirendre kerül.

A szlovén mentőcsomagra adott reakciójában Simon O'Connor, az Európai Bizottság szóvivője először is arra hívta fel a figyelmet, hogy a név nélkül nyilatkozó forrásoktól kapott információt nem kellene tényként kezelni. Ugyanakkor - a bizottság által kiadott országspecifikus ajánlásokat idézve - elmondta: komoly kihívások vannak, de a helyzet menedzselhető, feltéve, ha a döntéshozók ezekre a kihívásokra gyorsan és határozottan válaszolnak.

O'Connor szerint szoros kapcsolatban áll az Európai Bizottság a szlovén döntéshozókkal, támogatják őket az Európai Tanács ajánlásainak végrehajtásában, és a következő hónapokban - de még ősszel - értékelni fogják ezen intézkedések előrehaladását három fronton: a pénzügyi konszolidáció, a gazdasági növekedést elősegítő strukturális reformok és azok pénzügyi szektorra gyakorolt hatásának terén.

A Reuters szerint az ECB nem kommentálta a Handelsblatt értesülésést, ami az ECB által kinyilvánított segítségnyújtás mikéntjéről és tartalmáról nem szolgált további információval.

A szlovén kormány az ország bankválsága kezelése miatt a múlt héten jelentette be, hogy két kisebb bankot - a Factor Bankát és a Probankát - felszámol. Az Európai Bizottság a kormányzati döntést jóváhagyta.