Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai sajtó jelképes jelentőséget tulajdonított annak, hogy - a korábbiaktól eltérően - az új elnöki rendeletet Trump nem a Fehér Házban, hanem a Fehér Házhoz közeli Környezetvédelmi Hivatal (EPA) épületében írta alá. Az aláírási ceremónián jelen volt Mike Pence alelnök, Rick Perry energetikai miniszter, a főként természetvédelemmel foglalkozó belügyi tárca vezetője, Ryan Zinke és az EPA új vezetője, Scott Pruitt oklahomai politikus - írja az MTI.

Az elnöki rendelet aláírásakor - szénbányászok gyűrűjében - mondott beszédében Donald Trump ismét hitet tett az olajkitermelés és a szénbányászat fontossága mellett, s leszögezte: "kormányom véget vet a szénbányák ellen indított háborúskodásnak". Az elnök hangsúlyozta, hogy rendelete "történelmi lépés", mert "eltörli a munkahelyeket felszámoló szabályzókat". Trump elismételte kormányzata egyik fő célkitűzését: "munkahelyek, munkahelyek, munkahelyek" - mondta.

A "Dekrétum az energetikai függetlenségről" címet viselő rendelet az Obama által 2013-ban foganatosított tiszta energia terv" néven ismertté vált csomagterv felfüggesztését és felülvizsgálatát rögzíti, a gyakorlatban Obama egy sor intézkedésének a megsemmisítését jelenti. Így például eltörli a globális felmelegedés egyik kiváltójának tartott üvegházhatású széndioxidgáz kibocsátásának felső határát, feloldja az eddig bezáratott szénerőművekre vonatkozó zárlatot, feloldja a szövetségi szénbányák működésére kimondott moratóriumot, engedélyezi a hidraulikus technikával történő olajkitermelést és utasítja az EPA-t, hogy 180 napon belül vizsgálja felül az Obama-féle tiszta energia terv egészét. Az Obama-csomagterv szénerőművek bezárására vonatkozó intézkedése egyébként nem lépett életbe, mert mintegy harminc szövetségi állam bíróságon támadta meg.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara üdvözölte az elnök döntését, azzal érvelve, hogy Obama intézkedéscsomagja "nemcsak jogszerűtlen volt, hanem ártott az amerikai családoknak és vállalkozásoknak is". A Természeti Erőforrások Védelmének Tanácsa nevű civil szervezet ugyanakkor "a nemzeti érdekek elárulásának" minősítette az elnöki rendeletet, s úgy vélte, hogy ezzel a Fehér Ház támadást intézett minden olyan szabályzó ellen, amely a klímakatasztrófa elhárítását szolgálta volna.