Az euróövezeti válság további mélyülése közép-kelet-európai bankérdekeltségeik finanszírozásának csökkentésére kényszerítheti az euróövezeti bankokat, ami a hitelellátás szűkülése miatt hatással lehet a felzárkózó európai gazdaságok növekedésére - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A dokumentum az euróválság legnagyobb kockázatai közé sorolja a közép- és kelet-európai országokban működő euróövezeti bankérdekeltségek finanszírozási forrásainak csökkenését. A Fitch szakelemzői szerint a keleti leánybankok elviselnének ugyan bizonyos mértékű tulajdonosi finanszírozási csökkentést, ám ebben az esetben maguk is a hitelfolyósítás visszafogására kényszerülnének, ami hátrányosan hatna a térség gazdaságainak növekedési ütemére.

Az EBRD tájéjkoztatása szerint ugyanakkor új megállapodás készül a nyugat-európai bankokkal arról, hogy megakadályozzák a kelet-európai leánybankok forrásainak kiszáradását.

A hitelminősítő szerint az elmúlt időszakban növekedett az euróövezeti bankokra nehezedő pénzügyi nyomás, ami felidézi annak kockázatát, hogy kevésbé tudják támogatni érdekeltségeiket, és az euróövezeti járvány átterjedhet a közép-kelet-európai bankokra.