Az MTVA 2013. november 2-án hirdette meg, majd uniós eljárásrendben folytatta le a "Keretmegállapodás HD televíziós mobil közvetítőegység bérlésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részére 24 havi időszakra, esetenként humán erőforrás biztosításával" és a "Keretmegállapodás SD televíziós mobil közvetítőegység bérlésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részére 24 havi időszakra, esetenként humán erőforrás biztosításával" tárgyú nyílt közbeszerzési eljárásokat.

A pályázatok alapvetően SD és HD technológiát alkalmazó mobil közvetítőkocsik bérlésére vonatkoztak. E közvetítőkocsikat különböző sport- és kulturális események (koncertek, színházi előadások), valamint egyéb események helyszíni közvetítésénél használják.

A GVH megállapította, hogy a Liga TV kezdeményezte az egyeztetéseket az MTVA 2013. évi keret-megállapodásos pályázatán ajánlattevőként történő indulásra, annak konkrét formájára és tartalmára vonatkozóan, és a fenti vállalkozások annak érdekében hangolták össze magatartásukat (döntöttek a pályázaton való indulásról, készítették el és nyújtották be ajánlataikat, majd a hiánypótlásokat), hogy a Liga TV mindannyiuk esetében alvállalkozóként vehessen részt az MTVA fenti pályázatain.

Az állam is kinézte magának a Liga TV-t

A GVH januárban engedélyezte, hogy a Liga TV Kft. mobil közvetítési szolgáltatási üzletága az állami tulajdonú Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (AH) részévé váljon. A HVG korábbi információi szerint a Liga TV stábja dolgozik a magyar labdarúgó NB I. és olykor a válogatott mérkőzésein, ő közvetítette a felcsúti Puskás-Suzuki Kupát, Ákos több koncertjét és a felújított pesti Vigadó átadása alkalmából szervezett ünnepséget.

A Céginfo.hu adatai szerint a Liga Tv Kft. többségi tulajdonosa a Finella Investment Kft., amelynek jogelődje a - Szaknévsor hirdetésekről is közismert üzletember - Bognár Györgyhöz köthető cégek, a HTD Szaknévsor Kiadó Kft. és a Magyar Sárga Lapok Ingatlanforgalmazó Kft. volt. A Finella Investmentnek van közös vállalkozása (V2 Investments Kft.) Andy Vajna filmipari kormánybiztos és milliárdos üzletember luxemburgi AV Investments S.á.r.l. cégével.

Ennek célja volt a piaci versenytársak kizárása a második pályázati körből, amelyben már csak az első körben az első négy helyen végzett vállalkozás vehetett volna részt. Ezt úgy szándékoztak elérni, hogy a pályázat első körében az első négy helyen végeznek. Így a Liga TV valódi piaci versenytárs nélkül nyerhette volna el a keret-megállapodás alapján megvalósuló feladatok elvégzését.

A GVH az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok alkalmával több, a jogsértéseket alátámasztó bizonyítékot foglalt le, köztük a versenykorlátozó magatartás közvetlen bizonyítékát, a Liga TV ügyvezetőjének jegyzetét.

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához - releváns forgalomként - a tenderek kiírási/ajánlatkérési értékének háromszorosát vette figyelembe, majd értékelte a súlyosító és az enyhítő körülményeket.

A GVH a bírság nagyságának meghatározásánál - többek között - az alábbi körülményeket vette figyelembe:

  • a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó, az ajánlati árakra vonatkozó egyeztetés a versenyjog egyik legsúlyosabb megsértésének minősül, nemcsak a kiíró érdekei, hanem a közbeszerzéssel megvalósítani kívánt társadalmi érdekek szempontjából is;
  • a keret-megállapodások végül nem valósultak meg, és ezáltal ténylegesen bekövetkezett piaci hatásuk sem volt.

A GVH figyelembe vette, hogy a Liga TV aktív felbujtói és szervezői szerepet játszott a jogsértőnek minősített magatartások kialakításában és összehangolásában.

A GVH döntése értelmében súlyos versenykorlátozásnak minősül, ha egy kétfordulós közbeszerzési eljárás első (kvalifikációs) fordulójában egy piaci szereplő azzal a céllal vállal 25 százalékot meg nem haladó mértékű alvállalkozói közreműködést a piacon korábban meg nem jelent, ugyanakkor hozzá személyükben is köthető vezetők ajánlattevő cégei számára, hogy a második (újranyitott ajánlattételi) fordulóból a többi piaci szereplőt kizárja.

A GVH az eljárást megszüntette a TVP Televíziós és videó műsorokat gyártó Kft.-vel szemben.