Zöldmezős beruházással tervez üzemet építeni egy német óriásvállalat Romániában, a jelentős összegű befektetés feltételeiről az infrastruktúráért felelős miniszter Dan Sova három hónapja tárgyal a konszern menedzsmentjével - jelentette ki hétfőn Victor Ponta Románia miniszterelnöke. A múlt heten tartott kormányülésen a kabinet jóváhagyta a felek befektetésről szóló szándéknyilatkozatát - tette hozzá a kormányfő. A befektető kilétéről Ponta nem nyilatkozott, mindössze annyit mondott, hogy az egyik legnagyobb autóipari gyártóról van szó. Az iparágban - mely nagyon fontos Románia számára már két nemzetközi vállalat gyárt Romániában - mondta újságíróknak Ponta. A helyi sajtó szerint egyértelmű hogy a titokzatos befektető csak a BMW lehet, annál is inkább, mert tavaly ősszel a Temes megyei Lugos önkormányzata is jelezte, hogy a bajorok gyár építése céljából 100 hektáros területet keresnek a környéken.

A napokban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy a BMW tervez-e beruházást a régiónkban. Harald Krüger, a BMW AG igazgatóságának tagja a múlt hét elején lapunknak azt mondta Münchenben: továbbra sincs tervben, hogy az Audihoz és a Daimlerhez hasonlóan gyártóbázist építsen a BMW, sem Magyarországon, sem a kelet-közép-európai régióban. A szlovák Hospodarské Noviny viszont Ian Robertsont, a BMW értékesítésért és marketingért felelős igazgatósági tagját idézve múlt szerdai számában azt írta, hogy a társaságnak kapacitásbővítésre van szüksége, amihez az egyik új üzemét Kelet-Európában tervezik felépíteni és Szlovákia legesélyesebb jelöltek között van.

A BMW ennek kapcsán szintén a múlt héten azt közölte lapunkkal, hogy a cég rendszeresen megvizsgál különböző országokat a világ minden táján, mint lehetséges jövőbeni gyártási helyszíneket. Hozzátették: ez része a BMW-csoport hosszútávú termelési és növekedési stratégiájának, anélkül, hogy lenne bármilyen konkrét terv vagy döntés egy új gyártási helyszín létrehozásáról. Leszögezték: a BMW-csoport jelenleg nem tervezi, hogy gyárat építene Szlovákiában.

Korábban arról is cikkezett a román sajtó, hogy az Audi és a Volkswagen is gyártást tervez vinni országba, a román kormány a Daimler-beruházást is tényként kezelte, ám a Mercedes-gyár végül Kecskeméten épült meg. Jelenleg a Renaultnak és a Fordnak van gyártóbázisa Romániában.