Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növekedést főleg a személygépkocsik adták, amelyek értékesítése 14,5 százalékkal nőtt. Összesen 97 605 új járművet adtak el, amiből 83 százalék, vagyis 80 829 személygépkocsi volt. A vásárlók 64 százaléka jogi személy, az eladott új autók 36 százaléka került magánszemélyek tulajdonába, ami az előző évekhez képest jelentős növekedést jelent.

Az egyesület szerint a magánszemélyek vásárlási kedvének növekedése azt mutatja, hogy már nem meghatározó a kormány által finanszírozott roncsautó-program. Az elmúlt években magánszemélyek szinte kizárólag a nyolc évnél öregebb autók lecserélése után kapott utalvánnyal vásároltak új személygépkocsit.

A legtöbb új járművet, több mint 26 200-at a Dacia adott el, második a Volkswagen 9 900 eladott autóval. A Dacia megőrizte piaci elsőségét mintegy 30 százalékos részesedéssel.

A járművek származási helye szerint 27 százalékát Romániában gyártották, mintegy 23 százalékát Németországban, 11 százalékát Csehországban, 8 százalékát Spanyolországban és 7 százalékát Törökországban. (Ezek Magyarország slágerautói)

Az új járművek eladása mellett jelentősen megugrott a használt gépkocsik forgalomba helyezése is. Az első nyolc hónapban 338 ezer használt járművet helyeztek forgalomba, ami ötszörös növekedést jelent a tavalyi azonos időszakhoz mérten. Ezt a látványos bővülést az idézte elő, hogy februárban a kormány eltörölte a környezetszennyezési adót, így a használt gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen olcsóbbá vált.