Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az októberi kamatmeghatározó ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,9 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot az egynapos jegybanki betét kamatát pedig mínusz 0,15 százalékon tartotta, amely a szeptemberi ülésen megszavazott 10 bázispontos csökkentés óta volt érvényben - emlékeztet az MTI.

Az ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyv megerősítette, hogy a tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez mind az alapkamat, mind a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. A tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására, és ezzel összhangban vizsgálja az alkalmazandó nem hagyományos eszközöket. A testület értékelése szerint a három hónapos betétállomány fokozatos korlátozása betöltötte szerepét, és az állomány év végi 75 milliárd forintos mennyiségi korlátja nem csökken tovább.

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen nem módosítja a 0,90 százalékos alapkamatot. Az MNB távlati kamatpályájáról azonban eltérnek a City előrejelzései. (Most érdemes felkészülni, év végén már késő lesz.)

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői a keddi kamatdöntő ülés előtti prognózisukban közölték: "nagyon meglepőnek" tartanák, ha az MNB kedden nem jelentené be enyhítési eszköztárának kibővítését, úgy vélték valószínűnek tűnik a hosszú távú hozamok lefelé kényszerítése a jegybanki kamatcsere-tranzakciók (IRS) újrakezdésével.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics elemzői is elismerik hétfői előrejelzésükben, hogy az MNB monetáris tanácsa "kivételesen enyhe" alapállású, és a ház szerint a keddi kamatdöntő ülés közleménye még akár további enyhítés lehetőségére is utalhat.

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság csaknem teljes foglalkoztatottság mellett működik, ugrásszerűen gyorsul a bérkiáramlás, az éves infláció 2018 elején átlépi az MNB 3 százalékos központi célszintjét, emiatt a monetáris tanács a pénzügypolitika irányának visszafordítására kényszerül, és jövőre kamatemelésbe kezd. A cég londoni elemzőinek prognózisa szerint az MNB alapkamata 2018 végéig 1,50 százalékra növekszik a jelenlegi 0,90 százalékról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!