Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alapvetően jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, és ha valaki hisz a Mikulás-rallyban, akkor érdemes lehet időben lépnie - írják kitekintőjükben az Equilor Befektetési Zrt. szakértői. Szerintük a jó hangulat kitarthat az Egyesült Államokban, a folyamatos részvény-visszavásárlások, az éves bázison gyengébb dollár és az adócsökkentéssel kapcsolatos spekulációk is táplálják az emelkedést. Eközben az ECB ha csökkenő összeggel is, de jövő szeptemberig meghosszabbította lazítási programját, így csak fokozatosan csökken majd a likviditás a piacokon.

A tőzsdei árfolyamokat e mellett segítheti a kirakatrendezés (Window-dressing) is, amikor az alapkezelők portfólióikban év végén a rosszabb hozamú részvényeket jobbakra cserélik.

A kötvénypiacon ugyanakkor már nem ennyire kedvező a helyzet - írják a brókercég szakértői. A sok éve tartó jegybanki monetáris eszközvásárlási és lazítási programok rekord alacsony hozamok és magas árfolyamok felé tolták mind a tengeren inneni és túli állampapírok, mind a vállalati kötvények árfolyamát is. Ma már csak magasabb vállalt kockázat mellett (pl. alárendelt kölcsöntőkét nyújtva) lehet versenyképes hozamot elérni a fix kamatozású termékeken. A közeljövőben megnőhet azonban az inflációkövető nemzetközi  termékek  népszerűsége is, ilyen terméket a magyar állam is reálhozammal bocsát ki.

Az Equilor szakértői azt latolgatják, hogy mekkora az esélye idén egy Mikulás-rallynak. Ez az a jelenség, amikor az év vége felé megindulnak az árfolyamok a tőzsdéken, amit az Equilornál az év végi záróár-beállításokkal, az alacsonyabb decemberi likviditással és a vállalati bónuszrészvényosztásokkal magyaráznak. Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy a Mikulás-rallyt már elég sokan vizsgálták statisztikai szemmel, meglehetősen vegyes eredményekkel. Mindenesetre az Equilor elemzői szerint a Mikulás-rally önbeteljesítő jóslatként is működik és ez felfelé hajthatja év végén az árfolyamokat.

A Equilor elemzői megvizsgálták a z elmúlt 22 évben a BUX, az S&P 500, a DAX és egy csomó régiós tőzsdeindex utolsó négyhavi átlagos teljesítményt, s arra jutottak, a december átlaghozam kiemelkedően magas az előző hónapok teljesítményéhez képest.

Megemlítik az úgynevezett "január-hatást" is, az elmélet hívei szerint az év végi, év eleji időszakban a kisebb kapitalizációjú papírok szoktak felülteljesíteni, erre azonban az Equilornál kevés bizonyítékot találtak.

A magyar blue chipek harmadik negyedéves jelentései alapvetően kedvezőek voltak a brókercég szerint, a Richter és a Telekom vártnál jobban teljesített, az OTP is szép számokat hozott, a Molnál pedig az esetleges osztalékemelés híre értékelhető kedvezően. A gyorsjelentéseket követően tovább nőtt a Mol és a Magyar Telekom diszkontja a régiós versenytársakhoz képest - azaz mutatóik alapján olcsóbbak azoknál - a Richter és az OTP esetében viszont csökkent az egyébként bőven indokolható prémium.

A forint euróval szembeni árfolyamában nem számítanak jelentős elmozdulásra az év végéig. A Fitch kilátásjavítása és a továbbra is kedvező gazdasági kilátások elvileg az erősödés irányába hatnának, azonban az MNB idén még tovább lazíthat, ami komoly gyengülést is hozhat.

Most úgy vélik, az euró/forint keresztárfolyam 308-310 forintig süllyedhet, innen azonban egy MNB-lazítás hatására visszapattanhat a kurzus. Azért nagy gyengülésre nem kell számítani, az Equilornál a 315-ös szintet látják olyan akadálynak, ami megfoghatja a forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!