Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akárcsak a többi tőzsdén jegyzett alap, a feltörekvő országok helyi devizában jegyzett államkötvényeit követő indexbe fektető ETF-ek tőkéje is masszívan növekedett az elmúlt időszakban, s ez igencsak idegessé teszi a befektetőket - írja a Bloomberg. Attól tartanak ugyanis, hogy az indexet követő ETF-ek (exchange-traded fund) egy eladási hullámban komolyan megboríthatnák a feltörekvő piaci államkötvényeket, mivel ezek kereskedése nem elég likvid.

Az iShares JP Morgan EM Local Government Bond ETF például idén megduplázta tőkéjét, több mint 43 milliárd áramlott ebbe az alapba. Ez persze érthető, hiszen az indexben szereplő helyi devizában jegyzett államkötvények hozama 4,7 százalék volt, ami jelentősen meghaladja a fejlett piaci államkötvényekét. Azonban a befektetők szerint amennyiben ezt a "carry-trade"-et elkezdenék leépíteni a befektetők, az komoly piaci "hisztit" okozhatna.

Ez egy olyan dolog, amitől nem tudok aludni - mondta Remi Olu-Pitan, a 125 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Schroder Investment Management szakértője a Bloombergnek. Ha baj lesz, ezt a pénzt majd ki akarják venni az alapból, viszont ha mindenki egyszerre teszi ezt, akkor az ajtó túl szűknek bizonyulhat.

Sokan régóta kritizálják a tőzsdén jegyzett alapokat, mondván, az indexkövető alapok buborékokat generálnak a kevésbé likvid piacokon. Ráadásul ezeknek, mivel folyamatosan le kell követniük az indexeket, ami alapján befektetnek, nincs meg az a mozgásterük, mint a hagyományos alapoknak. Azok ugyanis tarthatják az alapjuk egy tőkéjét készpénzben, s ha hirtelen tőkekiáramlás jön az alapnál, nem kell azonnal, bármilyen áron eladniuk.

Ráadásul nem tehetik meg azt, hogy válogatnak az eladandó eszközök közül, hanem egyszerre adják el az összes eszközt, ami az indexben szerepel - mondta a hírügynökségnek David Hauner, a Bank of America Merrill Lynch szakértője. Szerinte ha jönne egy eladási hullám, akkor ennek következményeit senki sem tudja megtippelni, mivel az ilyen ETF-ekben most sokkal több pénz van, mint a legutóbbi feltörekvő piaci eladási hullám idején.

Az említett alapot kibocsátó BlackRock szerint azonban egyelőre nem fenyeget ilyen típusú veszély. Az adott ETF-ek részesedése egyelőre túlságosan kicsi ahhoz, hogy komoly zavarokat okozzanak a kötvénypiacokon, tőkéjük a globális kötvénypiac mindössze egy, a globális feltörekvő piaci államkötvénypiac 2 százalékát teszi csak ki.

Ugyanakkor a Bloomberg számításai szerint a feltörekvő piaci kötvényekbe fektető alapokba jelenleg 400 milliárd dollárnyi tőke található, s ennek már 12 százaléka köthető ETF-ekhez, s arányuk minden évben növekszik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!