Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A július 23-ával végződött héten 172 millió dollárra emelkedett az Oroszországot elhagyó külföldi alapok tőkéjének összege, ami fél éves csúcsot jelent - közölte az UralSib Capital befektetési bank. Mint ahogy a The Moscow Times beszámolt róla, ezzel ötödik hete folytatódott a részvények eladása, és az elemzők szerint még hetekig érezhető lesz a malajziai gép tragédiájának sokkhatása, bár a következő hetekben befolyó osztalékok rövid távon stabilizálhatják a piacot.

A külföldi részvény- és kötvénybefektetők, akik az első, Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt az év elején tőmegesen szabadultak meg orosz papírjaiktól, majd óvatosan elkezdtek visszatérni, most ismét menekülőre fogták, attól tartva, hogy belefuthatnak a nyugati-orosz szankciók kereszttüzébe - írta a Reuters.

Idén Oroszország szerepelt a legrosszabbul a nagy feltörekvő értékpapírpiacok közül, dollárban számolva 13 százalékos értékvesztéssel. A rubel 5 százalékot esett a dollárral szemben, ennél csak az argentin peso szerepelt rosszabbul. Bár még nem világos, milyen hatásai lesznek az új nyugati szankcióknak, a befektetők többsége nem mer kivárni. Jó példa erre Aymeric Forest, a Schroders 5 milliárd dolláros alapjának kezelője, aki növelte orosz pozícióit a krími válság után az alacsony árakra és a magas osztalékokra hivatkozva, de most kockázatkezelő üzemmódra váltott és elad. Emellett szól az is, hogy bár a hatályos amerikai és EU-s szankciók csak egyes, a Kremlhez közelállónak tartott vállalatok papírjainak vásárlását tiltják, sokan tartanak attól, hogy az új hullám a meglevő részvények és kötvények tartását is megtiltják, ami pánikszerű, így hatalmas veszteséggel járó kiárusításukhoz vezethet.

Az orosz részvénypiacon, ahol a szabad forgalomba levő papírok a kapitalizáció 29 százalékát teszik ki, a külföldiek részesedése a decemberi 21 százalékról 19 százalékra csökkent a moszkvai Macro-Advisory adatai szerint. A bostoni EBFR is megerősítette a moszkvai adatot, hogy egy hét alatt a külföldi befektetők 172 millió dollár értékű orosz papírtól szabadultak meg.

Ennek ellenére a Bank of America Merrill Lynch értékpapír-stratégája, Wesley Fogel vételre ajánlja ezeket, mert a feltörekvő piacok papírjai átlag árának feléért lehet most megvenni őket. Ez a javaslat azonban szerinte is csak akkor ésszerű, ha nem lesznek újabb szankciók és a válság pozitív véget ér - amire egyre kevesebb az esély. A JPMorgan ügyfeleinek küldött legutóbbi tájékoztatója szerint a rubel adósság eddig vonzó volt a 8 százalékot meghaladó hozamával, amit tovább növelt a moszkvai jegybank múlt pénteki 0,5 százalékos kamatemelése, de a maláj gép katasztrófája előtt készült felmérés enyhén túlsúlyozottnak minősítette az orosz papírok arányát. Egyes szakértők arra mutattak rá, hogy ugyan nagyon vonzó a 8,5 százalékos hozam, de ugyanennyit el lehet érni dél-afrikai vagy török papírokkal, sokkal kisebb volatilitás és kockázat mellett.

A 475 milliárd dolláros orosz valutatartalék komoly védelmet jelent, így senki sem számít államcsődre, de komoly csapásokra igen. Például az orosz cégeknek jövőre 160 milliárd dollárnyi adósságot kell visszafizetniük, a recesszió már Moszkva kapuin dörömböl, és idén eddig 75 milliárd dollárnyi tőke menekült el az országból - vagyis a korábban várt 100 milliárdot is meghaladhatja év végére a kivándorolt pénz értéke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!