Ma is folytatódott és új lendületet kapott a tegnap megindult intenzív svájcifrank-erősödési hullám: az EUR/CHF reggel áttörte az 1,1250-1,1280 között húzódó támaszzónát és egyből 1,1170-ig esett. Később délelőtt újabb frank vételek indultak, amelyek hatására 1,1064-en érte el a napi mélypontját a devizapár a tegnap késő esti 1,1344-hez képest. Péntek délután egy órakor 1,1120 körül ingadozott a keresztárfolyam. A dollár/svájci hasonló pályát írt le, a tegnapi 0,795-ről 0,78-ra esett a keresztárfolyam.

A reggeli rossz hangulatot főleg az a felröppent hír okozta, hogy a görögöknél abbamaradt a hitelező trojkával való tárgyalás, amit a pénzügyminiszter cáfolt és közölte, hogy a következő tárgyalási forduló szeptember 14-én kezdődik.

Emellett a piacon az egyik svájci nagybank borzolja a kedélyeket, miután nagy eladásokkal lépett piacra dollár/svájciban és euró/svájciban. Piaci értesülések szerint 1,2 milliárd dollárt adott el, ami jelentős tételnek számít - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Ötvös Mihály, a CIB senior deviza üzletkötője.

Rosszul néz ki

Nagyon rosszul néz ki technikailag az EUR/CHF, míg két napja még abban lehetett bizakodni, hogy eléri 1,20 körül a száznapos mozgóátlagot, ehelyett nagyon csúnyán lefordult és most már fényévekre van tőle. Az egyetlen halvány jel, ami bizakodásra adhat okot, hogy volt egy rés 1,1095 és 1,1153 között, amit ma betöltött az árfolyam: ez talán tud egy alátámasztást adni, de továbbra sincs benne nagy erő - fogalmazott Ötvös.

A svájci gazdaság előbb-utóbb keményen meg fogja érezni az erős frankot, ám egyelőre mindenki optimista és a gazdasági adatok a drága frank ellenére egészségesebb képet mutatnak, mint sok más európai országban, épp ezért többen vonzónak találják a svájci részvénypiacot is.

Mi állíthatja meg?

Kérdés, hogy lesz-e újabb akció a svájci jegybank, az SNB részéről a frank gyengítésére, ám erre nem sok jel mutat. A másik tényező, ami a kiújult frankerősödést megállíthatná, ha az európia félelmek enyhülni tudnának.

Ennek viszont ma éppen az ellenkezője történik: nagyon elkezdtek emelkedni az olasz hozamok. Eddig csak a hozamgörbe távolabbi végén, a 30 éves kötvényeknél láthattunk folyamatosan emelkedést, miután az ECB vásárlásai főleg a tízéves papírra koncentrálódtak. A tízéves hozamot a múlt héten 5 százalék alatt tudták tartani, de ma már 5,20 százalékon van, ami nagy ugrásnak számít a kötvénypiacon (a kötvények árfolyama ellentétesen mozog a hozamukkal).
A görög kétéves államkötvények hozama eközben 48 százalékra, a tízévesé pedig 18,5-19 százalékra emelkedett, ami szintén nem a megnyugvás irányába mutat.

Többen attól tartanak, hogy az elmúlt napok fellélegzése csak az augusztus végi kirakatrendezésről szólt, s most, hogy ez elmúlt, és ahogyan visszajöttek a piaci szereplők a szabadságról, újabb lejtmenet következhet a piacokon.

Kapott a forint is

A kockázatkerülés felerősödése éreztette a hatását a forintárfolyamban is. Az euró árfolyama 276 forint fölé emelkedett a tegnap késő esti 273,6-ról. Mindez a svájci frank erősödésével együtt azt eredményezte, hogy a svájci frank/forint árfolyam a devizapiacon szokatlan mértékben, 3 százalékkal ment föl egy nap alatt, pénteken egy órakor 248 forint a svájci frank egysége, 7 forinttal drágább a péntekinél. Négy nap alatt 20 forintot drágult a frank, ilyen intenzív mozgásra egy éve nem volt példa.

Az elmúlt 24 órában az egész közép-európai régióban gyengülés mutatkozott a helyi devizákban, ma már a cseh korona is elkezdett gyengülni, de a lej és a zloty piacán is bizonytalanság érződik - mondta Ötvös. A forint azonban a többi devizához képest is kicsit jobban gyengült.

A piacok irányát a nagy várakozással kísért fél hármas amerikai foglalkoztatottsági adat fogja rövid távon meghatározni. A piaci szereplők azt remélik, hogy egy vártnál jobb adat segíthetne megállítani a svájci frank ámokfutását is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!