Az elmúlt időszakban számos elemzés, utalás jelent meg arról, hogy a nagy hitelminősítők októberben aktuális felülvizsgálata során valamelyikük - leggyakrabban az S&P-t említik - a befektetésre ajánlott kategória alá, közkeletű nevén a bóvli, vagy junk kategóriába rontaná Magyarország adósi besorolását. (Ezt a nemzetgazdasági miniszter egy lapinterjúban reális veszélynek nevezte.) A Napi Gazdaság Online egy ilyen lépés lehetséges piaci hatásiról kérdezett szakértőket, piaci szereplőket.

Egy londoni nagybank név nélkül nyilatkozó elemzője úgy véli, főleg a kötvénypiacon lehet hatása egy ilyen lépésnek, amelynek mértéke attól függhet, hogy a magyar kötvények befektetőinek mekkora hányadánál kizáró ok a "junk" minősítés. A szakértő szerint a fejlődő piaci kötvénybe fektetők nagy részénél ez nem feltétel, vagyis a szabályok miatt nem kell tömegesen piacra borítaniuk a magyar kötvényeket egy leminősítés esetén sem. Emlékeztetett, hogy amikor Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába került annak sem volt túl nagy pozitív hatása.

Az ÁKK szerint a többségnél nem lenne eladási kényszer

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lapunknak nyilatkozó illetékesei szerint azoknak a befektetőknek, akik a válság után újraindult kötvénypiacon az elmúlt másfél évben még a BBB negatív outlook besorolásnál vásároltak magyar kötvényt, számolniuk kellett azzal, hogy BB lesz Magyarország minősítése. Azok a befektetők, akikkel az ÁKK munkatársai találkoztak, döntő többségben emerging alapokba vásárolnak, vagyis nem érzékenyek a minősítés változására.

Az 1300 milliárd forintnyi ezévi növekményt (ennyivel nőtt a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány) vásárlók nagy részét adó végbefektetők nem fognak mozdulni egy ilyen lépés hatására. A többi kötvényvásárlás spekulatív célú, vagy devizaswap mögötti fedezet, vagy célját tekintve carry trade ügylet fedezete lehetett, ezeknél esetleg lehet egy kisebb megingás, de ez nem a minősítéstől függ, hanem attól, hogy van-e igény a carry trade-re.

Az ÁKK szakértői egy ilyen negatív hitelminősítői lépés esetén számolnak negatív hatásokkal, de semmiképp nem várnak olyan jellegű eladási hullámot, mint 2008-2009-ben, hiszen akik az utóbbi időben léptek be a magyar kötvénypiacra, számolniuk kellett ezekkel a kockázatokkal.

Inkább a hitelminősítőket minősíti

Horváth István az Unicredit vezető elemzője szerint főleg a forint reagálna érzékenyen egy ilyen lépésre, valamint a hosszabb kötvényben és a swapokban lehet megugrás, de ő sem számít drasztikus eladási hullámra. A szakértő ugyanakkor nem tartja valószínűnek a leminősítést, ahogy fogalmazott, "nem nulla az esélye, de nagyon kicsi".

A kockázati felárunk már nem is olyan biztos, hogy nőne, hiszen most is nagyon magas. Horváth emlékeztetett, hogy Magyarország jelenleg a hetedik legkockázatosabb ország a világon a CDS árazások alapján, ami már számos kockázatot tartalmaz. Ez azonban sokkal inkább a hitelminősítés bizonytalanságait jelzi, mintsem Magyarországét: az egész rating iparág keresi a viszonyítási alapot. Azt sem tudjuk, hogy mihez kell viszonyítani, az a biztos adós, aki visszafizeti a tartozást, vagy az, aki az értékét megőrzi.

Az elmúlt két évben relatív különbség a német hozamfelárhoz képest csökkent, - 2009-ben a német 20 pont alatt, a magyar 600-on, most ők 90-en mi 515-ön állunk - mivel időközben a fejlett Európába vetett bizalom erodálódott. Ezt jó mutatja, hogy míg a csehek 125 pontos CDS-nek örülhetnek, az osztrák kockázat nagyobb, 150-en áll.
Ugyanakkor pozitív, hogy elég sokáig el vagyunk látva finanszírozással és egyelőre magas a devizatartalék, ami jelenleg 4-5 hónapnyi importra elegendő miközben a befektetők 3 hónapnál kezdenek el aggódni.

Horváth szerint nagyobb problémát jelenthetne a hosszabb távú hatás, a felárak magasan ragadhatnak és nehezebb lesz ledolgozni, ha az ország jó felé halad is, mivel a befektetői percepciót nehezebb átállítani.

A vállalati kötvénypiac a gyenge láncszem

Éppen ellenkező véleményen vannak az Aegon Alapkezelő szakértői, mind a leminősítés valószínűségét, mind a hatásokat nézve. Lapunknak nyilatkozva elmondták, nagy valószínűséggel 2011 végéig leminősítik Magyarországot, ám a lépésnek leginkább rövidtávú hatásai lesznek: ez egy-két nap és néhány hét közötti időszakot jelent. Közép- és hosszú távon viszont kevésbé tartanak negatív következményektől, éppen azért, mert Magyarország már most is bóvlinak van árazva.

Egy átminősítés a bóvli kategóriába a vállalati kötvénypiacot nagyon negatívan érintené, míg a szuverén adósság-piacon nem különül el a befektetői és az ez alatti minősítés, pontosabban emiatt nem lenne "deskváltás", nem kellene kidobni a magyar kötvényeket az adott portfólióból. Az Aegon emiatt sem számít éles reakcióra és tömeges likvidálás sem várható, mint történt 2008-ban.

Legnagyobb kérdés az adósság 2012 végéig történő megújítása, ami már így is nagyon drága, de egy leminősítés erre még rátehet egy lapáttal.

Így reagálna a részvénypiac

A lehetséges részvénypiaci hatásokat vizsgálva elmondható, hogy az OTP eleve nyomott árfolyama miatt rövid távon sem lehet olyan heves reakció a bankpapír piacán, viszont a bank finanszírozását rontaná az emelkedő forrásköltségen keresztül.

Az Aegon szerint a bankpapír viszonylag gyenge szereplését sokkal inkább a végtörlesztés sztori okozza, mint egy leminősítéstől való félelem.

A többi magyar blue chipnek a gyenge forint még jót is tesz, versenyképességüket növeli, hiszen bevételeik jelentős része származik külföldről. Az OTP-nek viszont, és az FHB-nak is Magyarország a fő piaca, vagyis a gyengébb forint nem jelent segítséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!