Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bikapiacok nem szoktak csak amiatt véget érni, hogy már régóta tartanak. Mivel sem komoly gazdasági lassulás, sem valamilyen hatalmas gazdaságpolitikai baki nem fenyeget, ezért még lehet élet a mostani fellendülő ciklusban - mondta a Bloombergnek Krishna Memani, az OppenheimerFunds Inc. befektetési igazgatója. Ezzel homlokegyenest ellenkező véleményt fogalmazott meg a nemzetközi tőzsdék szárnyalásával kapcsolatban, mint több más Wall Street-en ismert nagy név.

A szakértő legalább 15 olyan okot sorolt fel, amelyek alapján az emelkedés az tőzsdéken megérheti kilencedik évét is, azaz jövőre is kitarthat. Szerinte az könnyedség, ahogy a piacok lerázták magukról a tavalyi év komolyabb politikai megrázkódtatásait - például a brexit-szavazást - azt mutatja, hogy inkább a gazdaságpolitikai, semmint a politikai események lehetnek azok, amelyek véget vethetnek majd a szárnyalásnak.

Memani szerint, az, hogy a globális gazdaság növekszik, a globális kereskedelem volumenének visszaesése megállt és eközben nincs jelentősebb monetáris szigorítás a láthatáron mind-mind olyan tényezők, amelyek kedveznek a tőzsdéknek.
A részvények eközben úgy véli, még mindig olcsók a kötvényekhez képest annak ellenére, hogy historikus összehasonlításban árazásuk magas. Az S&P 500-as index nyereséghozama 2 százalékponttal magasabb, mint az amerikai államkötvényeké.

A bikapiacok általában olyankor szoktak véget érni, amikor a részvények hozama nagyon hosszú időszakon keresztül meghaladja a kötvényekét. Azonban úgy véli, a befektetők részéről nem tapasztalható euforikus hangulat a részvények irányában és a részvények relatív hosszú távú hozama még mindig nem kiemelkedő. Eközben a rosszabb minőségű vállalati kötvények felára sem kiemelkedően alacsony az államkötvények hozamához mérve.

Az Oppenheimer szakértője szerint négy tényezőt lesz érdemes kiemelt figyelemmel kísérni, ezek jelezhetik ugyanis az áremelkedés végét. Ezek közül a legfontosabb az európai és az amerikai infláció jelentős megugrása lenne. Az is figyelmeztető jelzés lenne, ha a magas kockázatú kötvények hozamfelára megugrana. Érdemes figyelni az amerikai 10 éves államkötvény hozamát, ha az jelentősen csökkenne, az szintén komoly aggodalomra adhatna okot. S végül de nem utolsósorban az amerikai dollár erősödése a feltörekvő piaci devizákhoz képest szintén megkongathatná a vészharangot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!