A  február eleji, valamivel 8700 pont alatti mélypont óta már 15 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a vezető német részvényindex, a 30 részvényt tömörítő DAX. Úgy tűnik, az év eleji nagy eladási hullám kifújt, azonban a napokban döntő szinthez érkezett a német piac, ahol eldőlhet végkép sikerül-e leráznia tavaly tavasz óta tartó lefelé tartó trendet, vagy csak egy újabb medvepiaci rallynak vagyunk szemtanúi.

Ez utóbbit már egy párszor átélhették a befektetők tavaly április óta. Tavaly szeptember és november vége között például 9400 pont alól egészen a 11 400 pont feletti szintekig emelkedett az index, ez több, mint 21 százalékos emelkedés. Azonban nem hiába a mondás, hogy a legnagyobb emelkedéseket a medvepiaci rallyk hozzák, az index decemberben fordul, s idén február elejére újabb mélypontra süllyedt. A 8700 pontos február eleji érték egyébként azt jelenti, hogy a tavalyi csúcshoz képest addig 30 százalékos veszteséget hozott a németeknek a medvepiac.

A DAX medvepiaca
Kép: www.markers.hu

A tavaly április eleje óta tartó időszakban a német indexnek egyszer sem sikerült megadnia a technikailag fontos jelzést a pozitív trendfordulóra. Azaz miután egy lokális csúcsot épített az index, ahonnan új, mélyebb mélypontra zuhant az értéke, később már nem sikerült felfelé áttörnie azt a csúcsot.

A mostani szint jelentőségét az adja, hogy január végén 9905 pontos csúcsot ért el a DAX az újabb zuhanás megkezdése előtt. Ez az érték számos olyan kritériumot kielégít, amely alapján jó eséllyel, úgynevezett "legális" csúcsnak lehet nevezni. Ennek szignifikáns áttörése - amely legyen vagy a 3 százalékos szűrő, vagy a 14 napos ATR értéke - jelezhetné először azt, hogy véget ért a medvepiac a német tőzsdén. Ez a 3 százalék esetén a 10 202 pontos értéket, a 14 napos ATR esetén pedig a 10123 pontos értéket jelenti. Ha sikerülne a normál kereskedési időben e fölé kapaszkodnia az indexnek, akkor valóban érdemes lehet fontolóra venni, hogy véget ért a németeknél a medvepiac. Addig viszont a lefelé tartó trend van érvényben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!