Mutatjuk, mikor kell kiszállni az OTP-ből - elkerülheti a bajt

A két éve tartó emelkedés után megindult a korrekció a Budapesti Értéktőzsdén. A technikai elemzés azonban azt mutatja, még semmi ok nincs a pánikra, a baj ennél sokkal alacsonyabb áraknál kezdődik.
Lovas-Romváry András, 2017. március 20. hétfő, 07:08

A BUX két éves emelkedésen van túl, s ezalatt több mint kétszeresére emelkedett az értéke február végéig. Az innen megindult korrekció egyelőre még mérsékelt maradt, s amint azt korábban bemutattuk, még egy jó 10 százalékos további esés sem feltétlenül jelentené az emelkedő trend végét az indexben.

Cikkünkben a legnagyobb forgalmú részvények esetén vesszük sorra, mik azok a szintek, ahol a két éves drágulás megfordulására lehetne számítani, s ahol a hosszútávú befektető - ha érdekli a technikai elemzés - komolyan elgondolkodhatna azon, hogy ki kell szállnia a részvényekből, mert onnantól kezdve a csökkenő trend lesz az úr a BÉT-en.

Ezen pontok meghatározásához változatlanul az Edwards-Maguee szerzőpáros alapművét használjuk, az úgynevezett bázispontokat figyelembe véve. Ezek csúcsokat és mélypontokat jelentenek, a trendfordulót akkor feltételezve, ha egy legutolsó mélypontot 3 százalékkal üt át lefelé az árfolyam. A kritériumok között szerepel, hogy egy új csúcs esetén az árfolyamnak a korábbi csúcsnál legalább 3 százalékkal magasabbra kell emelkednie, majd ezt követően kell lennie 3 olyan napnak, amikor az árfolyam a csúcs beállításának napján bejárt ártartomány alatt helyezkedik el. A csúcsot követő hasonló feltételek mentén meghatározott mélypontról olyan rallynak kell indulnia, amely legalább 10-15 százalékos emelkedést hoz, illetve legalább 3 százalékkal magasabbra viszi az árfolyamot, mint a korábbi csúcs.

Ez alapján vizsgálva az OTP grafikonját, jól látszik, hogy az utolsó ilyen mélypont a jelenlegi helyzetben december elején alakult ki, 7901 forintos árfolyamnál. A 3 százalékos szabályt alkalmazva így akkor lehet a trend megfordulásáról beszélni, ha az árfolyam ennyivel a mélypont alá esik, azaz 7663 forint alá (vigyázat, ez a szint osztalékfizetés után az osztalékszelvény vágása után az osztalék mértékével kerül lejjebb.) Ez még elég messze található a jelenlegi 8600 forintos árfolyamtól.

OTP bázispontja
www.markers.hu

A Magyar Telekomnál hasonló távolságban van ez a pont a mostani árfolyamtól. Ez a mélypont a Magyar Telekom grafikonján november elején alakult ki 450 forintnál, a 3 százalékos szabályt alkalmazva így 436 forintos árfolyam jelezné az emelkedő trend végét.

A Magyar Telekom bázispontja
www.markers.hu

A később jövő mélypontok közül a grafikonon ugyanis egyik sem elégíti ki az összes, előbb felsorolt szabályt.

A Mol grafikonját figyelve hasonlóan jó mélyen van az utolsó, minden igényt kielégítő mélypont, 18 020 forinton, így a trendfordulót a 17480 forintos árfolyam hozhatná el.

A Mol bázispontja
www.markers.hu

A Richternél 6161 forinton van a kritikus pont, tehát trendfordulóra a 3 százalékos szűrőt figyelembe véve 5975 forintnál lehetne számítani.

A Richter bázispontja
www.markers.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .