Rég nem látott lejtmenet Budapesten - ez már a vég?

Masszív korrekcióba kezdtek a részvényárfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén. A nyár óta nem látott esések ellenére egyelőre nincs ok arra, hogy valami komoly bajtól tartsunk.
Lovas-Romváry András, 2017. március 13. hétfő, 15:00

Eléggé betett a gyorsjelentési szezon a Budapesti Értéktőzsde addig csodálatos teljesítményt mutató részvényeinek. Szinte mindegyik árfolyama kisebb nagyobb pofont kapott a tavalyi számok közzététele óta, ennek fundamentális hátterét korábban már körüljártuk. Az esések eredményeként a BUX index több mint hat és fél százalékos mínuszban is járt február végén elért csúcsához képest, ilyen mértékű negatív korrekciót nem láttunk a magyar piacon tavaly nyár óta. Ennek ellenére egyelőre nincs arra utaló komoly jel, hogy véget ért volna a két éve tartó masszív hegymenet a BÉT-en, amelynek során megduplázódtak az árfolyamok alig két év leforgása alatt.

A részvény-árfolyamokat napról napra nyomon követő kereskedők és vételi és eladási pozícióikat gyakran változtató befektetők számára nyilván kevésbé érdekes a hosszabb távú trendek elemzése, azok elsősorban azok számára lehetnek érdekesek, akik a régi jól bevált vedd meg és ülj rajta stratégia mentén kívánnak befektetni. Elsősorban az ő szemszögükből próbáljuk meg meghatározni, hogy mely részvények maradtak meg emelkedő trendjükben a korrekció folyamán és mik azok az árfolyamok, ahol már tényleg komoly bajról lehetne beszélni a magyar részvényeknél.

A mostani eséssel a BUX index már benézett az 50 napos mozgóátlaga alá, letörte a tavaly nyár óta tartóemelkedő trendvonalát, miután a 14 napos RSI oszcillátorában egy úgynevezett divergencia volt megfigyelhető (az index új csúcsot csinált, miközben az oszcillátor nem). Ezek a jelzések azonban a technikai elemzés szempontjából mindössze figyelmeztetések arra vonatkozóan, hogy változás következik a trendben. Ez a változás viszont lehet egyszerűen annyi, hogy a korábbi emelkedő szakaszt egy konszolidáció váltja fel, s nem feltétlenül jelentenek trendfordulót. Jelen esetben a trend megfordulását az emelkedő trendből a csökkenő trendbe való váltás jelentené.

BUX index bázispontjai
www.markers.hu

Ha nem trendvonalakhoz (amely a sokféle rajzolási módi miatt sokféle eredményt adhat) vagy mozgóátlagokhoz (amelyek jelentősége a trend hosszától függően változik) akarjuk kötni az egyértelmű jelzést, hanem konkrét árfolyamokhoz, akkor a technikai elemzés egyik alapját adó csúcs és mélypont elemzést érdemes alapul venni. E szerint emelkedő trendben emelkedő csúcsok és mélypontok követik egymást a grafikonon, csökkenő trendben fordítva. Hogy a grafikonon meg lehessen állapítani, mely pontok csúcspontoknak és mélypontoknak van komolyabb jelentősége, a modern technikai elemzés atyjainak tekintet Edward-Magee szerzőpáros sajnos nem teljesen egyértelmű definícióit alkalmazzuk.

Ezek szerint a csúcs és mélypont, amelyeket bázispontnak nevezett, akkor alakul ki, ha a csúcs éy mélypont napját követően van olyan három olyan egymást követő nap, amikor az árfolyam a csúcs és mélypont napján bejárt ártartományon kívül helyezkedik el. A mélyponthoz utána egy emelkedés kell, amely legalább három százalékkal a korábbi csúcs fölé viszi ki az árat, vagy legalább 10-15 százalékos emelkedést produkál utána az árfolyam.

Hogy mennyire megbízható az előrejelző képessége ennek az elemzésnek az elmúlt években számos példát láttunk.

A BUX index grafikonját vizsgálva ez alapján két potenciális bázispont rajzolódik ki. Ha a korábbi csúcsot 3 százalékkal meghaladó kritériumot vesszük alapul, akkor bázispontnak a február eleji 32 372 pontos érték adódik. Ha a 10-15 százalékos emelkedést, akkor a december eleji 29 747 pontos érték. Ennek lefelé történő szignifikáns áttörése lenne jelzés arra, hogy a trend megfordul (az Edwards-Maguee szerzőpáros ezek alatt 6 százalékkal elhelyezkedő veszteségminimalizáló megbízást javasolt). A konzervatívabb megközelítést alkalmazva az emelkedő trend igazi megfordulásáról akkor lehetne beszélni, ha 29 000 pont alatti indexértékeket látnánk, ami még elég messze van a mostani, 32 500 pont körüli értékeket véve alapul.

A BUX index eközben hosszú ideje nem csak önmagában van emelkedő trendben, de például a német DAX indexhez mért relatív teljesítményét tekintve is. Itt a felülteljesítő trend megfordulására akkor lehetne számítani, ha a grafikonon látható RS mutató (relatív erő) mutató vagy a szeptember végi 0,85 körüli értékét, vagy az augusztus eleji 0,825-ös értéket áttörné lefelé, ami egyelőre szintén elég távolinak tűnik.

BUX/DAX RS euróban
Napi.hu

Összefoglalásképpen: az elmúlt hetek korrekciója ellenére a BUX index még mindig emelkedő trendben van, s most egyelőre csak az emelkedés legutóbbi szakaszának korrekciója zajlik a Budapesti Értéktőzsdén. A magyar piac hosszabb távú felülteljesítésének megszakadására utaló egyértelmű jelzés egyelőre nincsen, s még mindig azt lehet várni, hogy a BUX felülteljesíti az önmagában is emelkedő trendben lévő DAX indexet. A BUX emelkedő trendjének megfordulását akkor kellene komolyabban megvizsgálni, ha a jelenlegi szintekről még egy jó 10 százalékos esés következne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2017.03.13 20:43

Van honnan beesni! OTP 8000-fölött?! 6000-fölött nem vennék úgy hogy még hasznom is legyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .