árupiac

06.
17.
14:42

Lassan lehet aggódni egy komolyabb zuhanás miatt

A befektetők nagyon utálják a készpénzt és a kötvényeket, s ezért már veszélyesen keveset tartanak belőlük. Annyira, hogy az már egy komolyabb tőzsdei áresésnek is megágyazhat egy friss alapkezelői felmérés szerint. Az első számú ellenség az infláció lett.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
06.
15.
10:35

Elszabadul a drágulás, vele az infláció, csinálhat akármit a jegybank

A Szuezi-csatorna lezárása bár nem tett jót a világkereskedelemnek, a szállítmányozás már előtte nagy bajban volt: annyira megnőttek a megrendelésállományok, hogy a teherszállítás a világ egyik legdrágább szolgáltatásává vált. Felborultak az ellátási láncok is, és a gyártást is megdrágítja az alapanyagok szállítási költsége. Az infláció erről az oldalról megfékezhetetlennek látszik. Élelmiszerek, játékok, bútorok, elektronikus eszközök, autók mind ki vannak téve a drágulásnak.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
02.
19:46

Kiszorultak a spekulánsok, és velük tűnik el az infláció

A legújabb jele annak, hogy az árupiaci árak elérhették a csúcspontjukat, hogy a fedezeti alapok már a harmadik egymást követő hete vonták ki pénzüket a nyersanyagok piacáról. Az általános alaphiány mellől lassan kiesik a spekulatív tőke, ami visszafoghatja az inflációt az egész világon, de javít a globális növekedési kilátásokon is.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
29.
18:50

Kína önmagát megmaró mérges kígyóvá változott

Kína ipari termelése a világon elsőként állt helyre a koronavírus-járvány okozta válság után, viszont ahogy a többi fejlett gazdaság is újranyitott az eleve keresleti árupiacokra még több vásárló szabadult rá, ami lehetetlenné tette az olcsó gyártást. Viszont a kínai exportcikkekre egyre kisebb a kereslet, mert Európában és az USA-ban a szolgáltató szektor is kezd talpra állni, ami még jobban letöri az ázsiai ország növekedését.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
26.
12:12

Már a kenyér is drágulhat júniusban

Takarékosabban bánnak a háztartások a kenyérrel, a pandémiával összefüggő korlátozások is visszavetették a fogyasztást, ami miatt a malmok az idén a tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek. Az egyik vezető piaci szereplő szerint még soha nem voltak olyan magasak az induló búzaárak, mint az idei új termésé. A drágulás miatt a malomipar júniusban kénytelen lesz árat emelni, és meglehet, hogy az ősszel ismét - írja a Világgazdaság.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
23.
12:14

Egy nagy bánya megnyílik és az infláció megtorpan az egész világon

A nyersanyagárak emelkedése törvényszerű, ahogy a világgazdaság növekvő pályára állt és a termelővállalatok egymásra licitálva próbálnak alapanyagot szerezni a gyártáshoz. Ahogy ezzel párhuzamosan az infláció beindulása is teljesen árazható jelenség. Az viszont ritka pillanat, amikor egyetlen bánya beindítása is faraghat a globális drágulás mértékéből, pedig a vasércnél most ez a helyzet. A réz és a szállítmányozás még azért bőven táplálják az áremelkedést, de jöhet még izgalom az árupiacokon.

Szerző(k): Szabó Dániel