építőipar

05.
13.
09:23

Márciusban, éves alapon 4,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Idén márciusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3 százalékkal haladta meg a 2020 márciusában mértet. Az épületek építményfőcsoport termelése 6,4 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten maradt - közölte a KSH.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
12.
06:40

Gyengén kezdett az idén a húzóágazat

Idén január és március között 421 milliárd forint értékben indultak építőipari kivitelezési munkák, ami bár nem tér el kiugró mértékben az előző három negyedév során látott összegektől, de így is az elmúlt két év legalacsonyabb Aktivás-Kezdés mutatója az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. A megelőző két év január-március közötti időszakaihoz képest egyértelműen gyengébb az évkezdet: a jónak számító 2020-as első negyedévhez képest körülbelül 35 százalékos, 2019 azonos időszakával összevetve 15 százalékos a csökkenés.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
11.
14:04

A tervezettnél hárommilliárddal lett drágább Mészárosék ajánlata

A bicskei vasútállomás átépítését a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő V-Híd Építő Zrt. végezheti, nettó 9 milliárd 924 millió forintért.

Szerző(k): Németh Géza
05.
10.
07:55

Baj van a magyar sikerágazatban? Hízni kezdett a mumus

A járvány nyomában új fokozatosan növekszik az építőipari lánctartozásba kerülő összeg értéke. Romlott a fizetési fegyelem, ami legjobban a fizetési lánc végén pénzükre várakozó vállalkozókat sújtja. Kedvező fordulat nélkül év végére a késedelmes fizetések mögötti összeg elérheti a 360 milliárd forintot - figyelmeztet friss felmérésében az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
09.
08:16

Több statisztika is megjelenik a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük az áprilisi infláció, a szálláshelyek márciusi forgalma, vagy az építőipar márciusi teljesítménye - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
05.
07.
12:25

A templomfelújítások nagy szerepet kapnak a kormány gazdaság-újraindítási programjában

A Komárom-Esztergom megyei Úny községben járt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki a falu mindkét templomához fejújítási támogatást jelentett be. A politikus ezt követően beszélt arról - írta meg az MTI - a kormány 26 milliárd forinttal támogatja mintegy 1800 épület felújítási munkálatait.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
05.
14:24

Romlottak a kilátások a húzóágazatban

Kismértékben romlottak az építőipari szakemberek kilátásai az első negyedévben. Főként a járvány miatt csökkent a megrendelésállomány, azonban a visszaesés valószínűleg átmeneti, a szakemberek 65 százaléka rendelkezik csokot és otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendeléssel, melyek aránya a rendelésállomány 18 százalékát teszi ki - derült ki a Mapei Kft. 350 építőipari szakember megkérdezésével készült, áprilisi online felméréséből.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
05.
09:18

Mi történt az új lakások piacán?

Az első negyedévben 29 százalékkal nőtt az átadott lakások száma, vidéken pedig megugrott a lakásépítési kedv.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
05.
06:20

GKI: A következő egy évben minden nyolcadik magyar lakás megújulhat

Az első negyedévhez képest a második negyedévben kissé gyengült a lakosság lakásfelújítási, korszerűsítési kedve, mind a biztos, mind a valószínű szándékú körben némi csökkenés következett be. A lakossági szándékok szerint a következő egy évben minden nyolcadik magyarországi lakás megújulhat kisebb-nagyobb mértékben. A felújítást tervezők bő egyharmada ehhez állami támogatást is igénybe venne – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
01.
14:02

Várják a javaslatokat a rozsdaövezeti fejlesztésekre

Megalakult a Rozsdaövezeti Bizottság, a rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését véleményező testület várja a javaslatokat, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a kormányzati programba - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter