mnb

05.
12.
13:29

Új forintérmék jönnek a héten - az Európa-bajnokság tiszteletére

Egy ezüstből és egy színesfémből készült emlékérmét "kap" a foci-Eb.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
11.
11:12

A megugró inflációt ezzel magyarázza az MNB

Idén áprilisban az év/év infláció 5,1 százalék volt, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,1 százalékon alakult. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,4 százalékponttal, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett. Az infláció emelkedését döntően az üzemanyagok árnövekedése okozta.

Szerző(k): Domokos László
05.
11.
10:00

A magyar társadalom jól-létének környezeti dimenziói - így látják az MNB elemzői

Egy ország jól-létét a gazdasági teljesítmény hagyományos mutatóin túlmenően számos faktor befolyásolja, például az alapszolgáltatások hozzáférhetősége, az egészségügyi állapot, a társadalmi kohézió, illetve a természeti környezet állapota. Mindezek mérése kevésbé egységes, mint a gazdasági teljesítményé, de az utóbbi években gyors ütemben fejlődik. Elemzésünkben a természeti környezet társadalmi jól-létre gyakorolt hatásának mutatóit foglaljuk össze. Magyarország e mutatókban a globális ranglisták első negyedében vagy még előrébb szerepel, de több területen van még tér az előrelépésre.

Szerző(k): Napi.hu
05.
11.
07:54

A cégek már fizetik az adósságukat

A hiteltörlesztési moratóriumot igénybe vevő vállalati ügyfelek a védőernyő miatt megspórolt összegeket döntően a mindennapi működésre fordították, és többségük idén év elején már visszatért a törlesztéshez - írta a Világgazdaság kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése alapján.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
07.
16:52

Sosem volt még ennyi pénzük a magyaroknak - mutatta ki az MNB

Jóformán minden értékpapírtípusból rekord mennyiséget halmozott fel a lakosság. Az állampapír maradt a legnépszerűbb befektetés, de a befektetési jegyek és a részvények állománya is történelmi csúcson van.

Szerző(k): Herman Bernadett
05.
06.
16:14

Történelmi csúcson a lakáshitelezés

Tovább nőtt a háztartások és a vállalatok hitelállománya az idén. Az utóbbiaké történelmi csúcson van, a háztartásoké rohamléptekkel közelíti a historikus rekordot. Sosem látott mennyiségű lakáshitelt vettek fel az ügyfelek márciusban, a babaváró is régen volt olyan népszerű, mint most.

Szerző(k): Herman Bernadett
05.
05.
12:19

Már 34 ezer cég kapott az MNB hiteléből

Tavaly áprilisi elindítása óta több mint 34 ezer mikro-, valamint kis- és középvállalkozás (kkv) jutott kedvező kamatozású forráshoz a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukció keretében. A 2220 milliárd forint összegben létrejött ügyletek több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmaduk új beruházások megvalósulását szolgálta.

Szerző(k): Herman Bernadett
05.
04.
11:42

Nem fektette be a befizetett díjat az életbiztosító

A szlovák nemzeti bank (NBS) kötelezte az – itthon határon átnyúló szolgáltatóként működő – Novis Biztosítót, hogy ügyfelei díjait a szerződésben foglaltak szerint fektesse be. A Novis ugyanis tavaly nyolc hónapon át a nyilvántartott ügyfélszámla-egyenlegeknél kisebb arányban fektette be szlovákiai és külföldi biztosítottai befizetéseit.

Szerző(k): Herman Bernadett
05.
02.
11:33

Hétfőn érkezik a 2000 forintos emlékérme

A jegybank idei emlékérme-programjának következő darabja a kisföldalatti "születésnapját ünnepli. Az egyedi, téglalap alakú érméből 8 ezer darab készül.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
01.
08:08

Így változtak a hazai fizetési szokások a járvány alatt

Eleinte készpénzfelhalmozásba kezdek a magyarok a járvány hatására, majd egyre többen áttértek a bankkártyás vásárlásra. Az átutalások mennyisége is nőtt a pandémia alatt.

Szerző(k): Herman Bernadett