alap

04.
10.
13:21

Félmilliárdot költ utazásszervezésre az MCCA

A Mauri Utazási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezhet utazásszervezést a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCCA) részére, nettó 500 millió forint keretösszeg erejéig.

Szerző(k): Németh Géza
04.
09.
18:27

Az ellenzék nemet mond az egyetemek magánosítására

Az ellenzék közösen utasítja el az egyetemek - általa hatalomátmentésnek tekintett - alapítványokba szervezését - mondták el az ellenzéki pártok képviselői sajtótájékoztatón. A jelenlegi 31 felsőoktatási intézményből hat maradna csak állami kézben a kormány lépése után.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
08.
09:29

Ötmilliárdból jön létre a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alap

A kormány 16 millió amerikai dollárt (mintegy 5 milliárd forintot) biztosított a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alap létrehozására. A kiadás az idei központi költségvetést terheli. Ezzel a kormány módosította a tavaly szeptemberi határozatát, amelyben 50 millió dollár (mintegy 15 milliárd forint) szerepelt erre a célra.

Szerző(k): Németh Géza
04.
03.
23:19

Egyetemi modellváltás - nagy manőverbe kezdett a kormány

Az alapítványokba kiszervezett egyetemek kuratóriumaiba bárkit beültethet a miniszter: politikust, polgármestert, önkormányzati képviselőt, kormánytisztviselőt – erre nem érvényesek az összeférhetetlenségi szabályok - írja Szél Bernadett. Az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható, a kuratóriumok megkapják az alapítói jogokat, és e rendelkezés visszavonhatóságát a törvény megtiltja - hívta fel a figyelmet a 444.hu.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
01.
18:45

Új főnökség irányítja a Diófa Alapkezelőt

A váltást az egyik legnagyobb ingatlanalapot kezelő cég felvásárlása indokolja.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
01.
11:44

Közérdekű vagyonkezelő alapítványokat hozna létre a kormány sarkalatos törvénnyel körbebástyázva

A közösségi célok hatékonyabb elérése, a sokféle és gyorsan változó közfeladat korszerű ellátása érdekében közérdekű vagyonkezelő alapítványok jöhetnek létre - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca közleménye szerint az új jogintézményeket a kormány sarkalatos törvényjavaslatban nyújtja be az Országgyűlés elé. A javaslatcsomag a felsőoktatási intézményeket fenntartók mellett további öt alapítvány létrehozását is kezdeményezi, amelyek főként kulturális, képzési, kutatási és tehetséggondozási feladatokat vállalhatnának át az államtól.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
31.
18:49

A GVH jelentősen csökkentette a médiamamut bírságát

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2014-ben még médiapiaci kartell miatt 2,2 milliárd forint bírságot vetett ki négy regionális lapkiadóra, 2021-ben viszont - bírósági jogorvoslati döntésre hivatkozva - 830 millió forintra csökkentette a kiadók jogutódjának, a Mediaworksnek fizetendő büntetés mértékét. A Mediaworks a több száz médiacéget egybeolvasztó KESMA tagja.

Szerző(k): Domokos Erika
03.
31.
14:23

Pénzügyi verseny indul a gimnáziumokban

Április 12-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.

Szerző(k): Herman Bernadett
03.
31.
12:52

Húsvéti tanácsokkal bővült a Vodafone és a mentőszolgálat közös mobilapplikációja

Szerdétól a mentők húsvéti tanácsai is elérhetőek a Vodafone Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közös ÉletMentő applikációjának chatbotjában, így az alkalmazást használók gyorsan tájékozódhatnak az ilyenkor gyakran előforduló háztartási, szabadidős és közlekedési balesetekről. Az alkalmazást tavaly januári indulása óta több mint 531 ezren töltötték le, és már közel 3000 esetben nyújtott segítséget - közölte a Vodafone.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
26.
15:30

Nagyon bűzlik Londonban a brexit utáni nagy mintaprojekt

Hiába a nagy befektetői érdeklődés, a londoni tőzsde idei egyik nagy sztárjának számító Deliveroo részvénykibocsátással kapcsolatban komoly aggályokat fogalmaznak meg a nagybefektetők. A gaszto-részvények azért várhatóan így is gazdára találnak majd.

Szerző(k): Lovas-Romváry András