brexit

05.
08.
22:18

Kemény küzdelem jön, függetlenségpártiak szereztek többséget a skót parlamentben

A skót választók a függetlenségpárti erőket juttatták többséghez a skóciai parlamentben - mondta szombat este, a csütörtöki skóciai parlamenti választások egyelőre nem hivatalos eredményét összegezve Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Hangsúlyozta: a demokrácia alapelvei diktálják ezek után, hogy a skót nép maga dönthessen saját jövőjéről a koronavírus-válság múltával.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
07.
15:26

Kormánybuktató hatása lehet a járvány utórezgéseinek

A járvány miatt az egészségügyben felhalmozódott elvégzetlen vizsgálatok, műtétek, kezelések, az oktatásban felhalmozódott képzési hiányosságok, az igazságszolgáltatásban felhalmozódott elintézetlen ügyek pótlása olyan terhet rakhat a brit kormányra, amelybe belerokkanhat - véli az FT szakírója.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
06.
14:36

Francia és brit hadihajók néznek farkasszemet egymással halászok miatt

Franciaország csütörtökön két tengeri járőrhajót küldött a La Manche-csatorna brit szigete, Jersey körüli vizekre, miután Nagy-Britannia két haditengerészeti hajóját is bevetette a brexit utáni halászati jogokról kiéleződött vitában.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
06.
07:29

A brexit új frontja miatt hadihajókat küldenek a britek az uniós vizekre

Az Egyesült Királyság haditengerészete egy hajója járőrözik a Jersey szigete körüli vizeken, mivel a brexit utáni halászati jogok körül kialakult vita miatt aggódnak, hogy francia hajók blokád alá vonják a La Manche csatornán lévő brit területet.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
04.
13:24

Árazzák már az Egyesült Királyság széthullását

Csütörtökön Skóciában helyi parlamenti szavazást tartanak, amelyen a függetlenségpártiak előretörésével egyre valószínűbbé válhat egy új népszavazás Edinburgh kiválásáról az Egyesült Királyságból. Amennyiben ez megtörténne, az a brexithez hasonló piaci sokkot okozna, amellyel már erősen számolnak a City befektetői.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
03.
15:11

A brexit fekete napja lehet a csütörtök

Skóciában a lakosság nagyjából fele-fele arányban megosztott abban a kérdésben, hogy ki kellene-e válnia az országnak az Egyesült Királyságból vagy sem. Az átlag azonban szokás szerint eltakarja, mekkora a különbség a különböző korcsoportok álláspontja között.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
30.
19:03

Kezdődhet a nagy széthullás, az európai közönség színe előtt

A brit Konzervatív Párt tagjai és vezetői lélekben már elengedték Skócia kezét, elfogadták, hogy a brexit ára az Egyesült Királyság darabokra hullása. Így valószínűleg megkezdődhetnek az utolsó politikai csaták a 300 éves házasságot követő válás előtt.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
28.
10:55

EP: történelmi hiba a brexit, de megvan az egyezség

Zöld utat adott az Európai Parlament a brexites megállapodáshoz. A képviselők szerint történelmi hiba a brit kilépést, de örülnek az egyezségnek.

Szerző(k): Csernátony Csaba
04.
24.
11:30

Az uniós szakadárharc új frontja nyílt meg a hátsókertben

Nagy pofon volt az Európai Uniónak, amikor 2016-ban az Egyesült Királyság lakossága úgy szavazott, hogy kilép az államszövetségből. A tényleges távozásig eltelt öt év alatt az EU végül keresztül verte akaratát a szakadár briteken, a végső megállapodásból Brüsszel és a tagállamok jöttek ki jobban. Viszont az új szerződés felbátorította azokat, akik igazán soha nem vágytak rá. Mégis mindennél többet nyertek az EU-s ölelésen: Svájc bár nem tagja az EU-nak, most brexit szintű harcot folytat Brüsszellel.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
21.
07:08

A kilépés az unióból a nemzeti harakiri modern formája lehet

Az immáron két skót függetlenségi párt arra készül, hogy a május eleji skóciai választáson óriási győzelmet arat, amire támaszkodva kipasszírozza a londoni kormányból, hogy járuljon hozzá egy népszavazás kiírásáról Skócia függetlenségéről. Ha a skótok ennek nyomán kiválnának a brit unióból, azt könnyen megbánhatják.

Szerző(k): Komócsin Sándor