egészségügyi_ellátás

04.
17.
17:40

Rákszűrés felfüggesztése: megszólalt az NNK

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a múlt hét végén miniszteri utasítással felfüggesztette a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatokat - írta szerdán a 444.hu. Az NNK ma a hírre reagálva az MTI-vel azt közölte, hogy a szűrővizsgálatok április 9-től pár hétre szóló, átmeneti és rövid ideig tartó halasztása pótolható, a lakosság szűrése nem marad el.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
15.
09:55

Leromlott állapotban léphetnek nyugdíjba a magyarok

Miközben az állam fokozatosan emelni kényszerült a nyugdíjkorhatárt, annak ütemével nem egyformán nőtt a nyugdíjba lépés után várható hátralévő élettartam. A most nyugdíjba lépők kevesebbet élhetnek nyugdíjasként, mint 10-20 éve. Sokan kemény, de alacsonyabb hozzáadott értékű munka után, rosszabb egészségi állapottal tudják majd csak elérni a nyugdíjkorhatárt - figyelmeztetnek társadalomkutatók.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
15.
06:40

Így látják a magyarok a hálapénz kivezetését

Széleskörű a társadalmi támogatottsága az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésének, és a hálapénz betiltásának, ugyanakkor a félelem is erős azzal kapcsolatban, hogy vajon hálapénz nélkül hogyan fog szolgáltatni az egészségügy - derül ki a Szinapszis friss kutatásából, melynek eredményeit a Portolio szerdai, online konferenciáján ismertettek.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
09.
19:40

Egészségügyi krízis kíséri a járványt

Egy év elég hosszú idő ahhoz, hogy láthassuk milyen következményei lesznek a koronavírus-betegségnek azt követően, hogy lecseng maga a járvány. A kormányoknak többet kell költeniük az egészségügyre, mint tervezték.

Szerző(k): Komócsin Sándor
04.
08.
07:02

Nagy a gond az egészségügyi dolgozóknál: 10 ezrekkel csökkenhetett a fizetés

Március 1-vel megszűnt az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonya és hatályon kívül helyezték a kollektív szerződésüket. Azok, akik aláírták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést április elején kapták meg ennek hatálya alatt az első fizetésüket. Nagyon sokan most szembesülnek azzal, hogy a korábbi bérük 20-30 ezer forinttal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkent. A szakszervezet szerint nem egységes a kép: bizonyos kórházakban elkezdték megvágni az ügyeleti díjak, pótlékok mértékét, másutt viszont megtartják a korábbi juttatásokat.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
04.
06.
15:32

Koronavírus: részletesebb adatokat, helyszíni tudósításokat kér az orvosi kamara

A járvány reális megítélése és a hatékony védekezés érdekében szükség lenne a Covid-19 betegség objektív adatainak, mérőszámainak területi bontás szerinti részletesebb publikálására és szélesebb körben lehetővé kellene tenni a média számára a kórházakból, járványügyi ellátó helyekről való reális tudósítást, az egészségügyi dolgozók számára pedig a szabad megnyilvánulást - írja a döntéshozókhoz fordulva friss Facebook-posztjában a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
02.
10:17

Járványhatás: őrületesen megnőttek a műtéti várólisták

Öt, de akár tízszer annyi ideig is várni kell egy-egy műtétre, mint akárcsak fél évvel ezelőtt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános adatai szerint. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint nem tudni, mekkora kapacitás marad a járvány után az egészségügyben, hogy ezt a hátrányt ledolgozzák - írja a 168.hu.

Szerző(k): Szepesi Anita
03.
31.
21:48

Húszezerrel több egészségügyi dolgozó kellene a jelenlegi helyzetben

Ha felelőtlenek vagyunk, és bulizunk húsvétkor, nem lesz elég az egészségügyi személyzet – figyelmeztetett a Magyar Kórházszövetség elnöke az Infórádiónak nyilatkozva. Ficzere Andrea hozzátette: már most is csak abban az esetben tudják a megfelelő működést biztosítani, ha a beáramló betegek száma csökken. Az EMMI az ATV híradónak azt írta: az egészségügyi ellátórendszer felkészült a kórházi betegek és a lélegeztetett betegek számának növekedésére.

Szerző(k): Szepesi Anita
03.
29.
14:10

Egyre elfogadottabb egy eddig zavaró formájú egészségügyi ellátás

A korábban sok orvos és beteg számára zavaró videós konzultáció a Covid-19 pandémia hatására egyre inkább elfogadottá vált, a Deloitte előrejelzése szerint pedig a járvány után is népszerű marad ez a forma, részben mert a betegek megszerették, részben mert óriási üzlet.

Szerző(k): Szepesi Anita
03.
22.
07:06

Nagy reform a koronavírus-járványban - így látják a magyarok

Tavaly októberben, a koronavírus-járvány második hullámának felfutása idején fogadták el az egészségügyi ellátórendszert idén januártól, illetve márciustól alapjaiban megváltoztató törvényt. A reform időzítését az egészségügyi szakértők közül többen is elhibázottnak találták, és mint az a Pulzus Kutató friss, a Napi.hu számára készített közvélemény-kutatásából kiderül, a lakosság jelentős része sem ért egyet a változtatások időpontjának megválasztásával. Leginkább a középkorú, budapesti, diplomások helytelenítették, hogy az átalakításra a járvány idején került sor.

Szerző(k): Szepesi Anita