energia

04.
21.
13:50

A Hell Energy győzött az Európai Bíróságon

A Hell Energy Magyarország Kft.-nek adott igazat az Európai Bíróság Törvényszéke az EU védjegyhivatalával (EUIPO) szemben.

Szerző(k): Domokos László
04.
21.
11:38

Átalakítják a közműszolgáltatások ügyintézését

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden benyújtott törvényjavaslata könnyebbé tenné az elektronikus ügyintézést az energia- és földgázszolgáltatóknál.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
21.
09:51

Szív, sűrít és fúj, de nem kipufog: épülhet az óriási levegőkompressziós energiatároló

Jelentős méretű állami támogatást kapott Kanadában a Hydrostor új projektje, az 500 MW teljesítményre képes, fejlett technológiójú, sűrített levegős energiatároló rendszer 2024-re kész is lehet.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
21.
08:00

Két pofont is kapnak a napelemet tervezők, érdemes sietni

Júliustól változik a napelemes rendszerek elszámolása, májustól pedig már nem elég az 1 fázisú inverter a kisfeszültségű hálózatokon, ha valaki 3 kilowattnál nagyobb rendszert tenne föl. Most érdemes sietni az engedélyeztetéssel, mert 2 hét múlva már sokkal nehezebb dolgunk lehet - hívják fel a figyelmet a Gépész Holding szakértői.

Szerző(k): Szász Péter
04.
20.
12:09

Egyetlen projekttel is lefőzi már a magyar szélerőműves potenciált Románia

Egy tavaly nyáron alapított cég is elég már ahhoz, hogy Romániában egyetlen szelerőmű-beruházással nagyobb teljesítményt produkáljon, mint amennyire az összes magyarországi szélturbina képes. Ráadásul még csak nem is ez a legnagyobb, frissen bejelentett szeles projekt.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
19.
19:07

Új eljárással hasznosul a használt sütőolaj

A Mol nemrég jelentette be, hogy egy új biüzemanyag-gyártási eljárást fejlesztett ki, ennek lényege, hogy nem utólag keverik a biokomponenst a dízel üzemanyagba, hanem már a gyártás során, a fosszilis alapanyaggal együtt dolgozzák fel. Így változatlan minőség mellett növelhető a biotartalom a dízel üzemanyagban többek között abból a használt sütőolajból, amelyet a lakosság ad le a Mol-kutakon. Egyebek mellett erről kérdeztük Huff Zsoltot, a Mol-csoport downstream termelési ügyvezető igazgatóját.

Szerző(k): Szász Péter
04.
18.
13:14

A Roszatomot is elérheti a csehországi robbantás válaszcsapása

Ha bebizonyosodik, hogy Oroszországnak szerepe volt a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokhoz, az hatást gyakorolhat a dukovany atomerőmű új energiablokkjaira kiírandó meghívásos pályázatban az orosz Roszatom részvételére - jelentette ki Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
15.
19:16

Lassú kilábalást vár a Mol vezére

A Mol meg tudta őrizni stabil pénzügyi helyzetét tavaly is, és felismerte, hogy kisebb-nagyobb stratégiai módosításokat kell végrehajtania működési modelljén - mondta az MTI szerint Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közgyűlés utáni online sajtótájékoztatóján.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
15.
12:03

Nem biztos, hogy megéri már az állami napelemes támogatásért rohanni

Az államilag támogatott napelemes beruházások aranykorának lassan vége, de a júliusi kapuzárás előtt ettől még sokan úgy gondolják, hogy talán érdemes volna a szűkülő résen mégis valahogy bejutni. Nem jó ötlet - írta meg a G7.hu

Szerző(k): Szabó M. István
04.
14.
18:55

Továbbra is Szerbia Európa piszkos szenesembere

Miközben az Európai Unióban tavaly több mint ötödével csökkent a szenes erőművek termelése, Szerbia és Boszina-Hercegovina továbba is befűtött, és még többet füstölgött. Új jelenség viszont a Balkánon a negatív áramár; még szokni kell a meglétét. Többek közt ez olvasható ki a legfrissebb kontinentális energiamérlegből.

Szerző(k): Szabó M. István