energia

06.
22.
15:00

Amerikában annyira meleg van, hogy az áramszolgáltató csökkenti a lakosok fogyasztását

Texasban számos, okosotthonnal bíró felhasználó arról panaszkodik, hogy a helyi áramszolgáltató állított a rendszeren, hogy csökkentse a városi ellátás terheltségét - írja a PcWorld.

Szerző(k): Szász Péter
06.
22.
11:16

Beleszólnak, milyen legyen az új parkoló, ha nagy

Észak-Rajna-Vesztfáliban kötelezővé válik az új építésű, nagy méretű parkolók kialakításakor a napelemes rendszerek telepítése, hogy a mind több elektromos autó tölthetőbbé váljék. Azt is megszabják, hogy honnantól számít nagynak egy parkoló.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
21.
10:58

Hármasával telepítik a világ legnagyobb szélturbináit

Néhány évig tesztelni fogja a spanyol Saitec mérnökcég azokat a gigantikus tengeri szélturbinákat, amelyeknél elsőként Bilbao partjainál mérik meg a gyakorlatban is a szélenergia-potenciált.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
21.
10:03

Kötelező napelem-telepítést ír elő Berlin

Berlinben olyannyira komolyan veszik az épületek energiahatékonyságának növelését és a mindinkább önellátó áramtermelésre és fogyasztásra átállást, hogy két év múlva már nem adhatnak át olyan épületet, aminek nincs saját fotovoltaikus rendszere.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
21.
08:40

Rezsicsökkentés: ingyenáramot adnak a szegény háztartásoknak építendő napelemes erőművek

Százmillió eurós támogatást ad a görög kormány arra a projektre, amely rászorulóknak termelő naperőműveket állít majd munkába. 30 ezer háztartás direkt rezsicsökkentését oldják meg így.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
16.
16:26

Kína csak elismerte, hogy van valami gond a Tajsan atomerőműnél

Kína elismerte a délkelet-kínai Tajsan atomerőmű kisebb meghibásodását, ám határozottan cáfolta, hogy a hiba bármilyen radioaktív gáz kiszivárgását eredményezte volna - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
06.
16.
11:44

Hajmeresztő drágulások az építőanyagoknál, íme az okok

Több építőanyag-gyártó 20-30, de esetenként akár 100 százalékkal drágábban jut hozzá a termékek legyártásához, csomagolásához szükséges alapanyagokhoz és összetevőkhöz. A világpiaci árrobbanás hatása a hazai építőkémia-, az EPS hőszigetelőanyag, a homlokzati nyílászáró gyártóknál, továbbá az épületgépészeti termékeket gyártó vállalkozásoknál jelentkezik különösen erőteljesen, így e területeken a gyártók idén kétszámjegyű áremelésekre kényszerültek - közölte lapunkkal a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

Szerző(k): Szepesi Anita
06.
16.
10:48

Paks II: akkor sem jó ötlet vonatsínen aludni, ha nagyon valószínű, hogy közben nem jön a vonat

Komoly kételyek vannak a paksi atomerőmű földrengésbiztosságát illetően: egy osztrák tanulmány szerint nem lehet kizárni a területen a felszíni elmozdulással járó földmozgásokat.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
16.
10:25

Paksnál nagyobb már a magyar napelemes potenciál, egy év alatt több mint 60 százalékos volt az ugrása

Közzétette a tavalyi év előzetes energiastatisztikai adatait összefoglaló jelentését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). E szerint Magyaorrsáz továbbra is jelentős mértékben importra támaszkodik, de a napelemes áramtermelés jelentősen megnőtt.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
15.
17:24

Kínai atomerőmű: megszólaltak a kínai illetékesek a szivárgó gázokkal kapcsolatban

A sugárzási szint normális a kínai Kuantung tartománybeli Tajsan atomerűmű körül - írja a kínai illetékesek nyilatkozata alapjána a Reuters. Ugyanakkor az egyik projektgazda és egyes szakemberek szerint a nemesgázok felhalmozódása mégiscsak valami problémára utal.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna