ep_2021

04.
21.
14:04

Mindenki rábólintott az uniós klímatervre

Az EU vezetői és az Európai Parlament tárgyalói szerdán megállapodásra jutottak arról, hogy törvénybe foglalják a blokk azon célkitűzését, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, és az 1990-es évek szintjéhez képest legalább 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
19.
20:20

Formálja Ön is Európa jövőjét! - elindult az uniós platform, ahol elmondhatja a véleményét

Megnyílt az Európa jövőjéről szóló konferencia digitális platformja az európai polgárok számára - jelentette be az Európai Bizottság és az Európai Parlament hétfőn.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
17.
11:08

Eldönthetetlen kérdés: kik utazhatnak a nyáron?

Élénk vita folyik arról az EU-s politikában, hogy miként lehessen utazni a koronavírus-járvány alatt a tagállamok között. Vannak hangok, amely egyértelműen az oltásokhoz kötnék a határátlépést, míg mások a negatív teszteredményt is elengedőnek tartják. A Pulzus Kutató és a Napi.hu közös reprezentatív kutatása szerint a kérdés a magyar társadalmat is megosztja, de az emberek harmada elégnek érzi a negatív tesztet, míg 20 százalék csak ezzel engedné az utazást.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
17.
08:07

Uniós források: a tervek már megvannak, de még van egy kis bökkenő

A magyar kormány szinte már az összes operatív programot kiküldte Brüsszelnek és gőzerővel folynak az egyeztetések, miután a hó végén lejár a határidő, ameddig a tagállamok beadhatják az Európai Bizottságnak (EB) az uniós pénzek elköltésére vonatkozó terveiket. Ezzel párhuzamosan ugyan folyik társadalmi egyeztetés is, de gazdasági szereplők részéről még mindig kritika az információhiány - derült ki az MKT fejlesztéspolitikai konferenciáján. Mindezzel együtt viszont annak ellenére, hogy a magyar kormánynak is az a célja, hogy az uniós források áramlása folyamatos legyen, a jelen állás szerint kétséges, hogy nyáron tényleg elindulhat-e a finanszírozás a Next Generation EU keretén belül, miután az ehhez szükséges jogszabályi keretet több uniós tagállam - köztük Magyarország - még nem ratifikálta.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
15.
13:53

Magyarország még nem ratifikálta az uniós mentőcsomagot, de már költené

Az EU Bizottsága azt tervezi, hogy 2026-ig évente legalább 150 milliárd eurót vesz fel a blokk gazdaságélénkítési alapjának finanszírozására, hogy segítse az európai gazdaságot a Covid-19 világjárvány utáni kilábalásban - közölte az uniós végrehajtó testület az EUobserver szerint. Ehhez azonban a tagállami parlamenteknek is bele kell még mennie a tervbe és Magyarországon a kormány még nem ratifikálta az egyezményt.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
14.
22:15

Kemény fellépést sürget az EP a sportesemények kalóz streamingelése ellen

Határozott fellépésre van szükség a szabályozói oldalról a sportesemények kalózközvetítése ellen, mert az nem csupán adatlopás, hanem a rendezvényt szervező és az arról közvetító szolgátató megkárosítása is - közölte az Európai Parlament (EP)szakbizottsága. Olyan szabáélyozás johet, ami töbek között kimondja, hogy az illegális tartalmat a szolgátatónak el kell távolítania az észlelés után legkésőbb fél órával.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
13.
17:21

Balul sülhet el az európai koronavírus-igazolvány

Nem egy útlevelet, de egy, a szabad mozgást ismét lehetővé tevő igazolást szeretne az Európai Unió. Ha minden jól megy, a gyorsítósávos eljárás után már nyárra rendelkezhetne ilyen igazolással mindenki, akit beoltottak, vagy aki immunis. Ez azonban nem garancia, a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek az okmány elfogadásáról.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
12.
12:33

Jogállamiság: hatékonyabbá tenné az EP a 7. cikk szerinti eljárást

Az EU-s tagországok jogállamiság terén nyújtott teljesítményének alaposabb és kiterjedtebb brüsszeli vizsgálatát sürgeti az európai parlamenti határozati javaslat, amelyet ezen a héten kezdenek tárgyalni az illetékes szakbizottságok. A képviselők értékelik a tavalyi országjelentéseket és tartalmi változtatásokat javasolnak a későbbi jelentésekbe.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
08.
19:47

"Eleve exporttilalommal kellett volna az EU-nak szerződnie"

Az Európai Unió nem érte el az első negyedévre kitűzött oltási céljait az akadozó szállítások miatt, ami Peter Liese, német néppárti EP-képviselő szerint mutatja, hogy naiv volt az államszövetség. A holland kormányban van, aki úgy véli, hogy az exporttilalmat eleve bele kellett volna írni a szerződésekbe.

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
30.
07:35

Új uniós covid-igazolvány: utazhatnak-e szabadon az orosz vagy kínai vakcinával beoltottak?

Az EU turizmusának felélesztéséhez - ami több uniós tagállam számára is lényeges kérdés - létfontosságú lenne a szabadabb utazás az EU-n belül. Bár az Európai Parlament gyorsított eljárásban nyomná végig a Bizottság javaslatát az ezt lehetővé tevő digitális zöldigazolványról, még így is leghamarabb csak június elejére állhatna fel a rendszer, ami félig jó hír a turizmusra erőteljesen támaszkodó országoknak. Azonban azok a magyarok is idegeskedhetnek egy kicsit, akik már utaznának, de a kínai vagy orosz vakcinából kaptak. Egyáltalán nem biztos, hogy minden EU-országba zöld utat kapnak.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna