eu

05.
11.
10:48

Enyhülne az EU az AstraZenecával szemben

Az Európai Unió hajlandó arra, hogy az AstraZenecával kötött Covid-19 vakcinaszerződését a megállapodásnál három hónappal később teljesítse, feltéve, hogy a vállalat június végéig 120 millió adagot szállít - közölte kedden az Európai Bizottságot képviselő ügyvéd.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
09:13

Rossznak és nem támogathatónak nevezte a kormány uniós terveit az EB (frissítés)

Magyarország már jelezte, hogy az 5800 milliárd forintos uniós helyreállítási alap hitelrészéről lemond. Az EU-s forrás esetében az Európai Bizottság jelezte, hogy a magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni. Korábban Orbán Viktor azzal érvelt, hogy nem akar a kormány adósságot növelni. Frissítés: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egyik állítás sem igaz ezekből.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
07:31

Reggelre gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd reggel - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
07:19

Berlinből erősen kritizálják a kormányt az uniós Kína elleni fellépés vétózása miatt

Erősen bírálta Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn a magyar kormányt a "teljesen érthetetlen" döntéséért, amellyel blokkolta azt az uniós nyilatkozatot, amelyben Pekinget a hongkongi demokrácia elleni fellépés miatt kritizálták volna. A magyar vétó miatt az Európai Unió nem hozhatta meg az egyhangú döntéshez kötött nyilatkozatot.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
11.
06:40

Jó ötlet az embereket megkérdezni, de a végén több kell, mint üres ígéretek

Nagy tervekről beszélnek az uniós döntéshozók, amikor a most elindított Konferencia Európa jövőjéről című kezdeményezésről beszélnek, amely nem mást hivatott megvitatni az uniós állapolgárokkal, mint Európa jövőjét. Szakértők szerint épp itt volt az ideje, hogy az állampolgárok véleményét is kikérjék, ám a túlzott elvárásokra is figyelmeztetnek. Ha a konferencia nem hozza a várt eredményt az állampolgárok számára, az több kárt okozhat, mint hasznot - figyelmeztettek a CEU által szervezett online beszélgetésen felszólaló uniós szakértők.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
10.
19:20

Nagyrészt emelkedtek az európai tőzsdék

Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, a bányaipari részvények árfolyamát megdobta a nyersanyagok drágulása, a ciklikus részvényekét pedig a gazdaságok újranyitását és a laza monetáris politikát övező optimizmus húzta felfelé.

Szerző(k): Szász Péter
05.
10.
16:33

Várhelyi: a bővítéssel haladni kell, nem lehet több időt veszíteni

Az EU keleti partnereinek is juttatna 1,5 millió koronavírus-elleni vakcinát azután, hogy a nyugat-balkáni országok járványkezelését 651 ezer adag Pfizer-vakcinával támogatta - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős EU-biztos. Ebben a kezdeményezésben Lengyelországot Magyarország is fogja segíteni.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
10.
11:46

Derűlátás az eurózónában

Három éve nem látott csúcsra emelkedett az eurózóna Sentix befektetői hangulatindexe májusban a gazdaságkutató intézet hétfőn publikált kimutatása alapján.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
10.
11:22

Az Egyesült Államok jobb barátja lett az EU-nak

Az Egyesült Államokkal szorosabb lehet az EU kapcsolata, Oroszországgal még van teendő.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
10.
09:30

Betiltanának egy évek óta gyanús ételszínezéket - rákkeltő lehet

Évek óta tudják az élelmiszer-biztonsági hatóságok, hogy egy fehérítésre használt élelmiszer-színezék életveszélyes lehet, de csak most jutottak el oda, hogy a betiltását javasolják.

Szerző(k): Komócsin Sándor