eurostat

05.
18.
16:00

Egyre több spárgát termel Magyarország, mégsincs aki megegye

Nagyott nőtt a spárgatermelés Magyarországon, de a hazai vásárlók még mindig nem rajonganak érte. A magyar spárga legnagyobb felvevőpiaca Németország, ahová több mint ezer tonna érkezett tavaly.

Szerző(k): Tér Diána
05.
18.
11:02

Károsanyag-kibocsátás: rosszabb a helyzet, mint a járvány előtt

Az uniós gazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátása 2021 negyedik negyedévében 1041 millió tonna volt, mely kismértékben már meg is haladta a pandémia előtti időszak kibocsátását. A tevékenységi körök közül a feldolgozóiparban történt tavaly a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátás - derül ki az Eurostat adataiból.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
17.
11:48

Hiába a nagy ugrás, többen is megelőzték Magyarországot

Az első negyedéves GDP-rangsort Portugália vezeti Lengyelország és Ausztria előtt, de a magyar eredmény is az élmezőnyben van.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
13.
12:32

A vártnál kevésbé csökkent az euróövezeti ipar

Márciusban a vártnál kevésbé csökkent az euróövezet ipari termelése az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált előzetes adatai alapján. Szezonális kiigazítással 1,8 százalékkal csökkent a februárihoz képest, amikor 0,5 százalékos volt a havi növekedés. Elemzők a ténylegesnél nagyobb, 2,0 százalékos havi csökkenésre számítottak márciusra az euróövezetben.

Szerző(k): Szász Péter
05.
10.
06:01

Tovább csökkent tavaly a covid miatt a várható élettartam Kelet-Európában

A születéskor várható élettartam folyamatosan nőtt az elmúlt tíz évben az unióban, azonban a pandémia alatt a legtöbb tagállamban csökkent. Némelyik uniós országban a járvány miatt több mint két évvel kevesebb ideig élhetnek az emberek.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
05.
12:44

Több mint negyedmillió menekült érkezett tavaly az uniós országokba

2021-ben még mindig Szíriából és Afganisztánból érkezett a legtöbb menedékkérő az EU-tagállamokba, azonban már 5 százalékkal csökkent a számuk az azt megelőző évhez képest.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
05.
09:15

Jelentősen átalakult 30 év alatt az uniós széntermelés

Az Eurostat adatai szerint 1990 óta folyamatosan csökkent a széntermelés az uniós tagállamokban a földgázra és a megújuló energiaforrásokra történő átállás miatt. Az elmúlt 30 évben szinte minden EU-országban csökkent a kőszénbányászat, két tagállamot kivéve.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
02.
13:35

Leginkább a svédek szenvedik meg az EU-ban a gázáremelkedést

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a villamos energia és a földgáz ára. Tavaly tovább folytatódott az árnövekedés, és a földgáz ára Svédországban érte el a csúcsot - adta hírül az Eurostat.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
04.
29.
14:02

Lassabban nőtt a GDP az első negyedévben az EU-ban, és az eurózónában, de éves szinten ez így is gyorsulás

A negyedéves gazdasági növekedés lassult, az éves ütem azonban gyorsult az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az első negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló pénteki jelentése alapján.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
29.
13:39

Rekordot döntött az euróövezeti infláció

Új rekordra gyorsult az euróövezetben infláció, áprilisban az éves inflációs ráta 7,5 százalékra emelkedett a márciusi 7,4 százalékról - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken előzetes adatai alapján.

Szerző(k): Szepesi Anita