evergrande

11.
17.
07:09

A kilencvenes évekbe löki vissza Kínát az új válság

Az ingatlanpiac válsága olyan szintre lassítja a kínai gazdaság növekedését, amelyre utoljára az 1990-es években volt példa. A jelek szerint ezt az árat is hajlandó megfizetni a vezetés azért, hogy csökkenjen függésük az ingatlanszektortól. A kínai lassulás komoly következményekkel járhat más országokra nézve is.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
11.
11.
19:03

Elodázta a csődjét az Evergrande, de csak időt nyert a kínai gazdaság

A fizetésképtelenség és a csőd szélén táncoló China Evergrande Group ismét megúszta a tényleges bedőlést: a türelmi idő legvégén fizetett egy lejáró kötvényére. A formális csőd elkerülése azonban az ország ingatlanszektorának helyzetén ez vajmi keveset javít.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
10.
11:06

Egyre nő a kínai adósságválság, már áthatja a fertőzés a piacot

Ázsiai idő szerint kora délutánig nem fizetett az Evergrande egy 148 dolláros lejáró offshore-kötvényére. Az újabb határidőmulasztás veszélyes elegyet képez azzal, hogy a hitelminősítők sorra bóvlizzák be a kínai ingatlanszektor tőzsdei cégeit. Az adósságválság egyre kiterjedtebb és komolyan lehúzhatja az ázsiai ország gazdaságát.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
08.
08:24

Tapintható közelségben a kínai bedőlés, átverés lehet az összes kifizetés

A China Evergrande Group fejlesztőcég egyik leánya pénteken szó nélkül nem fizetett egy november 6-án esedékes lejáró Kínán kívüli kötvényeire. Közben viszont egyre gyanúsabb, hogy valójában egyáltalán nem teljesítette a cég sok határidőn túli kötvényhozamfizetési kötelezettségét, egyszerűen álhírekkel próbálják rejtegetni az óriásvállalat teljes csődjét. Pedig eddig úgy tűnt, hogy a cég minden türelmi idő legvégén valahogy mégis előteremtette a szükséges forrásokat.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
05.
07:08

Ott tartunk, hogy mindenféle áremelkedés "eladható" az embereknek

A nemzetközi konténerhajózást mesterségesen szűkített kapacitások és mesterségesen magasan tartott fuvardíj szintek jellemzik, amelyeknek közgazdasági alapja nincsen. A pandémia kitörését követően a logisztikai láncok sérülése inflációs hisztériát generált a globális kereskedelemben, ennek folyományaként sokkal könnyebb lett bármiféle áremelkedést elfogadtatni a fogyasztókkal. A helyzet haszonélvezői nemcsak a hajózási társaságok, hanem gyakorta a kereskedelmi cégek is, hiszen a logisztikai költségek emelkedése sok esetben hamisan épül be a végfogyasztói árakba - állítja Szalma Botond, a Mahart egykori vezérigazgatója.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
11.
04.
21:14

Dominóként dőlnek a kínai cégek, megint likviditási gondokkal küzd egy beruházócég

A kínai ingatlanfejlesztő Kaisa Group Holdings csütörtökön közölte, hogy nem teljesített egy vagyonkezelési termékkel kapcsolatos kifizetést, ami tovább növelte az adóssággal küszködő vállalat készpénzhiányával kapcsolatos aggodalmakat. Az ázsiai országban az ingatlanfejlesztőcégek egyre nagyobb válságba kerültek, mióta az Evergrande fizetési gondokkal küzd. Már több cég jelezte: likviditási nehézségei vannak, a befektetők pedig egy erősödő bedőlési hullámtól tartanak.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
29.
10:35

Bedőlési spirál indult Kínában, pedig az Evergrande is fizetett

Az egy hónapja a fizetésképtelenség határán lévő kínai Evergrande ingatlanfejlesztő pénteken váratlanul mégis teljesítette egy dollárkötvényekre vonatkozó fizetési határidőt. Igaz, ezt csak a türelmi idő lejárta előtt tette. Közben más kínai ingatlanos cégek sorra mulasztják el a kötelező fizetéseket, ami azt mutatja, hogy még mindig mélyreható válság van az ország tőzsdéin. Inkább úgy fest, hogy csak elnapolták a világ második legnagyobb feltörekvő piaci vállalati adósságcsődjét.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
26.
12:10

Egy újabb nemfizető kínai ingatlanóriás fokozza a bedőlési aggodalmakat

A Modern Land a legújabb kínai ingatlanfejlesztő, amely nem fizetett ki egy esedékes kötvényhozamot, ezzel tovább növelve a China Evergrande Group óriásvállalat adósságválságának szélesebb körű hatásaival kapcsolatos aggodalmakat, és rontva a szektor részvényeinek árfolyamát.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
22.
08:44

Erős kezdés jöhet Európában, mert fizetett az Evergrande

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken, miután enyhültek a súlyos fizetési nehézségekkel küzdő China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő körüli aggodalmak - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
22.
07:44

Fizet egy kötvényre az Evergrande, de egyre nagyobb az adóssághegy

A China Evergrande biztosította a forrásokat egy amerikai dollárkötvény kamatainak kifizetéséhez - mondta egy, az ügyet közvetlenül ismerő személy a Reutersnek pénteken, napokkal a határidő lejárta előtt, amely után a fejlesztő hivatalosan is fizetésképtelenné vált volna.

Szerző(k): Szabó Dániel