függetlenség

05.
12.
19:23

Nem a népszavazáson vérezhet el a független Skócia

Miután a Skócia függetlenségét támogató pártok jól szerepeltek a múlt héten tartott országgyűlési választásokon, újra napirendre került az országszakadást kilátásba helyező népszavazás. A referendum kiírása mellett az önálló Skócia megalakulása biztonságpolitikai kockázatot is jelentene, az EU-csatlakozás több gazdasági és diplomáciai kihívással járna.

Szerző(k): Nagy Martin
05.
08.
22:18

Kemény küzdelem jön, függetlenségpártiak szereztek többséget a skót parlamentben

A skót választók a függetlenségpárti erőket juttatták többséghez a skóciai parlamentben - mondta szombat este, a csütörtöki skóciai parlamenti választások egyelőre nem hivatalos eredményét összegezve Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Hangsúlyozta: a demokrácia alapelvei diktálják ezek után, hogy a skót nép maga dönthessen saját jövőjéről a koronavírus-válság múltával.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
05.
10:32

Talán megússzák az országszakadást a britek

A Savanta Comres/The Scotsman közvélemény-kutatása szerint Skócia fő függetlenségpártja valószínűleg nem szerez teljes többséget a csütörtöki parlamenti választásokon, ami csapást jelent az Egyesült Királyságtól való elszakadásról szóló népszavazás kiírására irányuló reményeire.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
04.
13:24

Árazzák már az Egyesült Királyság széthullását

Csütörtökön Skóciában helyi parlamenti szavazást tartanak, amelyen a függetlenségpártiak előretörésével egyre valószínűbbé válhat egy új népszavazás Edinburgh kiválásáról az Egyesült Királyságból. Amennyiben ez megtörténne, az a brexithez hasonló piaci sokkot okozna, amellyel már erősen számolnak a City befektetői.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
03.
15:11

A brexit fekete napja lehet a csütörtök

Skóciában a lakosság nagyjából fele-fele arányban megosztott abban a kérdésben, hogy ki kellene-e válnia az országnak az Egyesült Királyságból vagy sem. Az átlag azonban szokás szerint eltakarja, mekkora a különbség a különböző korcsoportok álláspontja között.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
02.
15:48

Borrell: a sajtó szabadsága veszélyben van, az EU támogatja a független médiát

Az információhoz jutás jogának érvényesülését, a sajtó szabadságát és függetlenségét, valamint a szólásszabadságot mindenhol elő kell mozdítani és meg kell védeni - mondta Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a sajtószabadság május 3-i világnapja előtt.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
21.
07:08

A kilépés az unióból a nemzeti harakiri modern formája lehet

Az immáron két skót függetlenségi párt arra készül, hogy a május eleji skóciai választáson óriási győzelmet arat, amire támaszkodva kipasszírozza a londoni kormányból, hogy járuljon hozzá egy népszavazás kiírásáról Skócia függetlenségéről. Ha a skótok ennek nyomán kiválnának a brit unióból, azt könnyen megbánhatják.

Szerző(k): Komócsin Sándor