fehérje

12.
13.
11:02
Fehérjeporok akadtak fenn a Nébihnél

Fehérjeporok akadtak fenn a Nébihnél

A gyártóknak összesen 3,5 millió forint bírságot kell fizetniük.

Szerző(k): Economx
11.
01.
20:53
Helyzetbe került a magyar nyúlszakma

Helyzetbe került a magyar nyúlszakma

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet tudta megtörni.

Szerző(k): Economx
09.
16.
07:04
A magyarok nem akarnak kukacot enni

A magyarok nem akarnak kukacot enni

Bár az év elejétől már kereskedelmi forgalomban is megjelent, Magyarországon az emberek 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot, és csupán 17 százalékuk ért egyet azok bolti értékesítésével – derül ki az Agroinform.hu legújabb felméréséből.

Szerző(k): Eisenkrammer Nóra
08.
22.
10:44
Elbukik a vegán forradalom, máris kiment a divatból a növényi alapú hús?

Elbukik a vegán forradalom, máris kiment a divatból a növényi alapú hús?

Hamarosan döntést hoz az Európai Bíróság arról, hogy a növényi alapanyagokból készült, a hagyományos húsféléket utánzó készítmények nevében szerepelhet-e a hús szó, vagyis beszélhetünk-e vegán húsról a jövőben, vagy csak akkor nevezhetjük húsnak az adott élelmiszert, ha az állati eredetű alapanyagokból készült. Az már biztos, hogy a húsutánzatok nem győzték meg a fogyasztókat.

Szerző(k): Nagy Kristóf
05.
19.
18:15
Génmódosítás helyett rovaralapú fehérjetakarmány

Génmódosítás helyett rovaralapú fehérjetakarmány

Rovar alapú fehérjetakarmány fenntartható, hulladékmentes gyártási technológiáját fejleszti ki a Vitafort Zrt. vezette konzorcium. A szójához hasonlóan magas fehérjetartalmú alapanyaggal csökkenhet a sok esetben génmódosított eredetű vagy éppen az Európai Unión kívülről származó fehérjefelhasználás.

Szerző(k): Economx
05.
03.
20:10
A tudósok egyelőre nem veszélyeztetik a hentesek megélhetését, bár próbálkozásaik már vannak

A tudósok egyelőre nem veszélyeztetik a hentesek megélhetését, bár próbálkozásaik már vannak

Más új élelmiszerekhez képest jóval hosszadalmasabb és bonyolultabb jogi és engedélyezési procedúrára lenne szükség ahhoz, hogy az Európai Unió területén forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban sejtszaporítással előállított húst. A technológia még nem alkalmas a tömegtermelésre, és az utóbbi időben számos környezeti, etikai és élelmiszer-biztonsági aggály is felmerült.

Szerző(k): Nagy Kristóf
04.
04.
07:02
A laboratóriumi hús egyre közelebb kerül a fogyasztók asztalához

A laboratóriumi hús egyre közelebb kerül a fogyasztók asztalához

Fontos hatósági engedélyhez jutott hozzá az Egyesült Államokban az amerikai Good Meat, amelynek a csirkefalatkája a világ első és eddig egyetlen emberi fogyasztásra engedélyezett laboratóriumi húskészítménye, ami jelenleg csupán Szingapúrban kapható. Felpörgött a nemzetközi verseny, mindenki első akar lenni a legígéretesebb alternatív olcsó hús tömeggyártásában.

Szerző(k): Nagy Kristóf
02.
02.
07:01
Egy fincsi rovarpöri? Európa köszöni, nem kér belőle!

Egy fincsi rovarpöri? Európa köszöni, nem kér belőle!

Felgyorsultak az elmúlt években azok az innovatív élelmiszeripari fejlesztések, amelyek a hagyományos hús kiváltására alkalmas, széles körben elfogadottá tehető alternatív fehérjeforrásokkal akarnak betörni az élelmiszerek piacára. A klímaváltozás miatt felerősödő aggodalmak és az élelmiszerreformra vonatkozó tervek ugyanakkor kevésnek bizonyulnak, ha arról kell dönteni, lemondunk a húsról. Éppen ezért a rovarok is legfeljebb részben, közvetve lehetnek a jövő fehérjeforrásai.

Szerző(k): Nagy Kristóf