felmérés

05.
07.
15:48

Mi lenne, ha mindenki kapna 100 ezer forintnak megfelelő alapjövedelmet? - Felmérték a lengyelek

A Polsky Instytut Ekonomiczny (PIE, Lengyel Közgazdaságtudományi Intézet) felmérést készített arról, hogy milyen gazdasági hatása és társadalmi fogadtatása lenne egy olyan feltétel nélküli alapjövedelemnek, amely havi 1200 zlotyt (csaknem 100 ezer forintot) ad minden felnőttnek, és havi 600 zlotyt juttat a családoknak minden kiskorú után - írja a G7.hu. A felmérés szerint a lengyelek az alapvető megélhetés elvesztésének kockázatát szeretnék csökkenteni az alapjövedelemmel.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
06.
09:56

Akut bábahiányra figyelmeztet az ENSZ

Az ENSZ Népesedési Alapja, az Egészségügyi Világszervezet és a Bábák Nemzetközi Szövetsége által közösen készített tanulmány szerint a 900 000 bába hiánya a szükséges globális bábaállománynak alig egyharmadát teszi ki - közölte az AFP.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
03.
10:35

Két hónap sincs már hátra a hitelmoratóriumból: ez vár a családokra

A GKI Gazdaságkutató Zrt. egy ezer fős, reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatásban vizsgálta a lakossági hitelmoratórium megszűntetésének hatásait a háztartásokra. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a havi 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartások vannak, a hitelmoratórium megszűntetése után a törlesztés jövedelmük 72 százalék feletti részét emésztené fel.

Szerző(k): Herman Bernadett
04.
27.
19:06

Felbecsülhetetlen kárt okoz a járvány a gyerekek fejlődésének

Visszavethette a gyerekek beszéd- és nyelvi fejlődését a pandémia egy brit kutatás szerint. Az iskolába került gyerekeknél jelentősen nőtt azok száma, akiknek külön fejlesztésre van szükségük - írja az Euronews.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
27.
15:11

Ilyen lesz a vállalati világ a járvány után

A rugalmas működést biztosító informatikai infrastruktúrával, az egyre dinamikusabban változó vásárlói igényeknek történő megfeleléssel, a mesterséges intelligencia használatával, illetve a biztonság területével kapcsolatos kérdések meghatározó szerephez jutnak az alkalmazkodási stratégiák kialakítása során – derül ki egy új felmérésből.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
27.
14:44

Joe Bidennel elégedett az amerikaiak többsége

A Reuters/Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az amerikaiak több mint fele elégedet Joe Biden elnök első közel 100 napos munkájával, ami olyan szintű támogatottságot jelent, amelyet republikánus elődje, Donald Trump soha nem ért el, és amely segíthet a demokratáknak az infrastrukturális kiadások és más, Biden napirendjén szereplő nagy kiadással járó tételek megszavazásában.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
26.
06:20

Ilyenre utoljára a Fidesz 1998-as választási győzelme után volt példa

A GKI konjunktúraindexe áprilisban megközelítette a tavaly márciusi, a járvány miatti nagy zuhanása előtti szintjét, az üzleti várakozások kissé a fölé is emelkedtek, míg a lakosságiak jelentősen alatta maradtak - adta hírül a GKI Zrt.

Szerző(k): Szász Péter
04.
25.
18:05

Kiállnak kormányuk mellett a csehek

Úgy tűnik, a csehek erősen megharagudtak az oroszokra azt követően, hogy kormányuk egy robbantásos merénylet elkövetésével vádolta meg az orosz katonai titkosszolgálatot.

Szerző(k): Barabás Júlia
04.
25.
14:45

Vezetnek a Zöldek Németországban a közvélemény-kutatások szerint

Ismét átvették az első helyet a Zöldek a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől a pártok népszerűségi rangsorában Németországban - írja az MTI több felmérés eredményei alapján.

Szerző(k): Szász Péter
04.
25.
10:35

Eljött a fordulat az oltásoknál

Már csak az emberek alig ötöde elutasító az oltásokkal kapcsolatban, míg egy héttel korábban ez az arány 36 százalék volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitor felméréséből.

Szerző(k): Szász Péter