gdp

05.
26.
14:44

Extraprofit-különadók jönnek

A jelenlegi helyzetből következő többletnyereségek megadóztatását méltányosnak tartjuk, ezért nem vontuk el a teljes nyereséget – közölte Gulyás Gergely, aki szerint csak annyit vesznek el, amennyit a helyzet indokol azoknál a cégeknél, akik nyertesei a mostani gazdasági helyzet.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
25.
21:10

Még nem állt helyre a német gazdaság

Németország hazai összterméke (GDP) 0,9 százalékkal elmaradt az idei első negyedévben a koronavírus-világjárvány előtti utolsó időszakhoz, 2019 negyedik negyedévéhez képest - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy szerdán ismertetett vizsgálatában.

Szerző(k): Szász Péter
05.
24.
10:45

Lassít a fejlett világ

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országok GDP-je az idei első negyedévben 0,1 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, amikor még 1,2 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Szerző(k): Domokos László
05.
20.
12:20

Amerika és Kína miatt rekordot dönt a globális adósság

A teljes globális adósság az idei első negyedévben éves összevetésben 3,3 ezer milliárd dollárral rekordszintre, 305 ezer milliárd dollárra nőtt, ami a globális hazai össztermék (GDP) 348 százaléka - áll az Institute of International Finance (IIF), a pénzintézetek globális nemzetközi szervezetének legfrissebb jelentésében.

Szerző(k): Tér Diána
05.
19.
14:43

Nyugdíjreform, adóreform, új lakossági állampapírok: itt az MNB új programja

A jegybank Fenntartható egyensúly és felzárkózás vitairata 12 területen 144 egyensúlyjavító és a versenyképességet fejlesztő javaslatot fogalmaz meg: sok feladatot ad ezzel a kormánynak. 2030-ra érhető el így az EU-s színvonal Magyarország számára. Új adózás, további családpolitikai kedvezmények és zöldenergia az orosz ház helyett - ezek szerepelnek a javaslatban.

Szerző(k): Herman Bernadett
05.
18.
21:26

Elporlad az ukrán GDP a háborúban

Londoni makrogazdasági elemzők szerdán ismertetett új alapeseti előrejelzése szerint az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék (GDP), de a helyzet bizonytalansága miatt több alternatív - ennél jobb, illetve rosszabb - forgatókönyv is elképzelhető.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
17.
12:55

Elemzők: meglepően erősen rajtol az év, ami még sok nehézséget tartogat

A legtöbb elemzői várakozást felülmúlta az idei első negyedéves GDP-adat, aminek hírére valamelyest a forint is erősödött. Sok a kockázat idén, jelenleg 4-5 százalékos bővülést hozhat 2022.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
17.
11:48

Hiába a nagy ugrás, többen is megelőzték Magyarországot

Az első negyedéves GDP-rangsort Portugália vezeti Lengyelország és Ausztria előtt, de a magyar eredmény is az élmezőnyben van.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
17.
09:00

Nagyot ment az ipar és a szolgáltató szektor – megjelent a friss GDP-adat

Kiugró, a legoptimistább várakozásoktól viszont elmaradó bővülést produkált a magyar gazdaság az idei első negyedévben. Jól teljesített minden szektor, leginkább az ipar és a szolgáltatások bizonyultak húzóerőnek. Ha az amerikai módszertant alkalmaznák Magyarországon, 8,6 százalék lenne a növekedés, így valamivel kevesebbel kell beérni.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
16.
16:04

Beleremeg az orosz háborúba az európai gazdaság

Az ukrán helyzet miatt várhatóan jócskán vissza fog esni az Európai Unió több tagállamának idei növekedése. Az Európai Bizottság legújabb prognózisa szerint Magyarországon is lassabb növekedés és kiugró inflációt várható.

Szerző(k): Rácz Gergő